Два нови трамвая се блъснали преди да влязат в употреба

В неделя, около полунощ столичани станали свидетели на сблъсък на 2 трамвая, но не става дума за катастрофа

Единият от трамваите е бил качен на платформа, но се откъснал внезапно и тръгнал по инерция на заден ход, разказаха очевидци от столичния кв. „Разсадника".

Така се блъснал във втори подобен трамвай, който стоял на метри от него.

Само заради равния терен "изпадналата" мотриса не успяла да развие опасна скорост и да причини големи щети. Операцията по изтеглянето на буксир на сблъскалите се трамваи отнела часове, разказаха живеещите наблизо, съобщава бТВ.

Мотрисите са чисто нови, част от общо 20 трамвая за над 33 милиона евро, които ще бъдат пуснати в София до края на април.

Всъщност инцидентът е станал по време на доставката на две от новите превозни средства в България. По време на разтоварването се е скъсало въже на лебедка на транспортната фирма и трамваят неконтролируемо потеглил назад, разказа директорът на "Столичен Електротранспорт" Евгени Ганчев.

По думите му, щетите са минимални, потрошени са декоративни решетки.

Вината е на немската спедиторска фирма. Вероятно ремонтът ще бъде направен от доставчика, обясни Ганчев.

Двата трамвая все още не са собственост на компанията "Столичен електротранспорт", защото не са преминали експлоатационни тестове. Това ще се случи след около две седмици.

Инцидентът от неделната нощ няма да забави пускането на новите мотриси в експлоатация, успокоиха от ръководството на "Столичен електротранспорт".