Нямат срам! Дадоха "Мини Марица Изток" на брат на БСП-лидер

Мисия

20-01-2014, 23:47

Автор:

Янаки Григоров

Всичко от Автора

Георги Златев е управлявал дружества на скандалния Христо Ковачки

Най-голямото държавно въгледобивно дружество у нас – „Мини Марица изток” – от днес вече има нов изпълнителен директор. Това е инженер Георги Златев, който досега беше директор на „Брикел” - предприятие, за което неофициално се знае, че е собственост на Христо Ковачки, макар официалният му притежател да е офшорна компания, съобщи БНР.  Пред радиото Златев заявил, че е консултирал предложението за новия си пост с досегашния си работодател. Случайно или не, но той е брат на бившия БСП-депутат и настоящ партиен лидер в Раднево Златко.

Поканата към него да оглави "Мини Марица изток" дошла от БЕХ, който е принципал на дружеството. На въпрос дали неговият предшественик е бил освободен след политически натиск от местни лидери на управляващата партия, Георги Златев заяви, че не знае какви са причините за смяната, но към него не са били поставяни никакви условия като например финансиране на партии или предизборни кампании или пък за вмешателство в кадруването и би се радвал да не изпада в подобна ситуация.

Новият директор тепърва ще се запознава с финансовото състояние на дружеството, с инвестиционната и ремонтната му програма. Той замества на поста Станимир Казлачев, който беше директор на въгледобивното предприятие от юли 2013 г.

Преди дни депутатът от ГЕРБ Андон Андонов съобщи в Стара Загора, че "Мини Марица изток" имат да получават от длъжници 120 милиона лева.

По повод бъдещи законодателни промени, които ще ограничат употребата на въглища в България, Георги Златев коментира, че за държава като нашата на този етап това е невъзможно. Брикетите, производство на "Брикел", могат постепенно да започнат да се използват единствено в индустрията.

По-големият брат на Златев – Златко Златев, е бивш депутат от Коалиция за България и в момента е в ръководството на общинската организация БСП-Раднево.

53-годишният Георги Златев е завършил Техническия университет във Варна. Започнал е трудовата си биография като енергетик в ТЕЦ „Марица-изток 1“. Бил е генерален директор на приватизираното от Христо Ковачки мегапромишлено обединение „Траял“ в Сърбия.