Италианци, казахстанци и китайци искат да инвестират в Айтос

Парите

21-01-2014, 06:21

Снимка:

община Айтос

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Завод за рибни продукти в Айтос дава работа на 200 души

Градът здраво се е хванал за идеята да изгради Индустриален и бизнес парк, колкото и трудно да изглежда това на фона на икономическия упадък

През 90-те на ХХ век едно след друго залостиха врати поне десетина мастити предприятия, които даваха хляб на айтозлии – заводът за съпротивления „Ченгелиеви”, Военния завод, заводът на производство на кранове, СИМПТО, фабриката за производство на газирани напитки, Булгарплод, консервната фабрика, Полимерстрой, шивашки цехове.

Преди 2000 г. окончателно преустановиха работа „Родопа”, Млекоцентралата, Винпром. Като изключим хлебопроизводството, на практика за 25 години Айтос успя се потопи в пълна икономическа немощ, смятат от общината. 
Макар и все още плахо, сега частната инициатива набира сили и кураж – строи хотели, заведения и търговски обекти, открива работни места. Яви се и стратегическият инвеститор - българо-шведската компания „АЛМАР”, който май „повлече крак” и даде кураж за инвеститорски интерес към общината. Италианци, казахстанци и китайци вече оценяват уникалното местоположение на Айтос и вероятно предусещат, че черноморският тил е добро място за инвестиране. 
Нещо повече – Айтос здраво се е хванал за идеята да изгради Индустриален и бизнес парк, колкото и трудно да изглежда това на фона на икономическия упадък в държавата. Папките с дългогодишния проект вероятно тепърва ще набъбват, защото преди месеци паркът стана важен приоритет не само за Община Айтос, но и за региона и държавата. 
Освен плановете на шведите от „АЛМАР”, които вече започнаха изкопа на завода за морски деликатеси с 250 работни места, а в близост планират второ високотехнологично производство, италиански инвеститори напредват в предварителната документация за изграждането на фабрика за преработка на азбест край близкото село Пирне.

Предварителната информация е, че в производството работа ще намерят не по-малко от 70 души.  
Сред по-малките общини, и MASTERHAUS избра Айтос, за да построи новия си търговски обект, явно оценявайки възможностите на града и на пътя за Руен, Провадия и Варна. 
В икономическото възраждане на Айтос ще трябва да се налее не малко цимент. Не с темповете на богатите черноморски общини, разбира се.

И е сигурно, че ще минат години, за да си върне общината икономическите обороти, с които е работила преди 25 години. По-важно за съвременниците е, че процесът вече започна и както кметът, така и общинските съветници са на едно мнение – той е необратим.