Община Балчик продава акции за да плати неразплатени сметки

Мисия Добрич

21-01-2014, 07:16

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Избира борсов посредник, за да продаде акциите си в "Албена" АД

В Община Балчик в момента върви процедура за избор на борсов посредник, чрез който общинския дял от около 7 процента в “Албена” АД (300 хиляди акции) ще бъде обявен на борсата, съобщи радио Варна.

За продажбата на балчишкия дял се заговори още през януари 2012 г., когато акцията се търгуваше около 58 лв., а местната управа планираше да получи около 15 млн.лв. Тогава се разрази спор между съветниците: да се продава, или не, но в крайна сметка през юни същата година бе гласувана минимална цена от 44.40 лв. за акция и реализация в три пакета с очаквани приходи от 13,522 млн.лв. Ценните книжа продължиха да падат и през октомври 2012 г. достигнаха до 35.05 лв., след което започнаха плавно да растат. Община Балчик не успя да продаде акциите си в пакети на търг, в резултат на което местният парламент гласува промяна в условията, а именно пласирането да се случи чрез борсов посредник. Предстои той да бъде одобрен от Общински съвет.

Крайната цел е с получаването на милионите да бъдат разплатени всички поети задължения на местната хазна. Към този момент неразплатени сметки възлизат на 1 млн. и 400 хиляди лева, а поетите кредити са за около 12 млн.лв.