3600 червеногуши гъски преброиха в крайбрежна Добруджа

Мисия Добрич

21-01-2014, 13:24

Снимка:

Йордан Христов, БДЗП

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Приключи 38-мото преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас, събщават от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. Преброяването се проведе в периода 17-19 януари при необичайни за зимата положителни температури от 10 градуса. Топлото време в страната доведе до отчитането на по-малко „северни” видове птици от обикновено. Поради високите температури, обичайно зимуващите у нас птици са предпочели да останат на север и да не прелитат по-далечните разстояния до нашата страна, посочват от БДЗП.

Традиционно, основната концентрация на птици е регистрирана по Черноморското крайбрежие и река Дунав, където са установени няколко десетки хиляди гъски. Те, успоредно с белочелите водни кокошки и зеленоглавите патици, са сред най-многочислените птици установявани през повечето от зимните преброявания. При студени зими, у нас се концентрират над 250 000 белочели гъски и почти цялата популация на червеногушата гъска. Така например през зимата на 2013 г. бяха установени рекордните над 54 000 червеногуши гъски, докато сега те са по-малко от 10 000.

В района на крайбрежна Добруджа бяха отчетени 3600 червеногуши и около 7500 големи белочели гъски, като половината от червеногушите гъски са идвали от североизток. Вероятно става въпрос за прелет на юг, предшестващ застудяване на времето и по нашите географски ширини.

Сред интересните наблюдения са множеството регистрации на черногуш гмуркач в редица вътрешни водоеми в различни райони на страната и регистрирането на видове като саблеклюни, кокилобегачи и бели ангъчи на нетрадиционни места. Интересните видове, които са установени включват тундрови лебеди, морски орли, малки и големи нирци и много други.

България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък като червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, къдроглавият пеликан и много други.