Нови коловози, подлези и асансьори след ремонта на жп отсечката Пазарджик-Стамболийски

Животът

21-01-2014, 14:10

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Работите по участъка завършват до края на 2015 година

Официарен старт на строителството на жп участъка Пазарджик – Стамболийски даде министърът на транспорта Данаил Папазов. До месец започват работите по целия участък Пловдив – Септември.

Наз 300 милиона лева се инвестират в района по проектите от ОП "Транспорт". Това ще подобри не само железопътната инфраструктура, но и ще допринесе за създаването на нови работни места, коментира Папазов.

Жп отсечката Пазарджик – Стамболийски обхваща 19 километра. Целият участък е от 53 километра, като той ще позволява движение на влаковете със скорост от 160 километра в час.

Модернизация на железопътната отсечка "Пазарджик – Стамболийски" е част от проекта "Модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив", който се осъществява със средства по Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Стойността на договора е близо 66 млн. лв. с ДДС. В проекта е включено построяването на ново коловозно развитие в жп гарите Огняново и Стамболийски, както и изграждане на нов пешеходен подлез на жп гара Огняново и модернизация на съществуващия в жп гара Стамболийски. Двата подлеза ще бъдат оборудвани с асансьори. В жп гарите и спирките в участъка ще бъдат изградени нови перони и перонни покрития, както и шумозащитни огради. По железопътната отсечка ще бъде обновена цялата контактна мрежа. Предвижда се работата по обекта да приключи до края на 2015 г.

На церемонията присъстваха н. пр. посланикът на Кралство Испания Хосе Луис Тапиа.