Майкрософт: Банкоматите са заплашени от пробиви

Парите

22-01-2014, 06:16

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Родните трезори слагат собствени защити

Банкоматите може да останат без защита след 8 април, тъй като Microsoft изисква софтуерът да бъде подновен, алармират от компанията. Реално обаче у нас банките ще въведат собствени защити. 95% от банкоматите в света работят с 12-годишната операционна система на Microsoft Windows XP, сочат данните на най-големия американски доставчик на банкомати NCR. Предстои обаче промяна в поддръжката на XP, което означава, че софтуерът на банкоматите трябва да бъде обновен през 2014 г. В противен случай машините ще бъдат лишени от поддръжка от Microsoft.

На 8 април 2014 г. компанията ще преустанови поддръжката на Windows XP, оставяйки фирмите, които използват операционната система, както и 95% от АТМ устройствата без защита срещу рискове, свързани със сигурността и възможни деформации. Това важи и за банкоматите, ползвани в България от банките и от БОРИКА.

Нещата не са толкова страшни, както се представят, успокои Мирослав Вичев, изпълнителен директор на Банка ДСК по IT. Причината е, че всяка банка работи по своя операционна система, която е достатъчно стабилна, за да обезопаси банкоматите за периода слез 8 април. Повечето банки вече са снабдили по-новите си операционни машини с нови системи или предстои да го направят, обясни Вичев. Според него подмяната е нормална търговска практика и стабилните кредитни институции влагат много средства в обезопасяването на IT системите.