Мюфтийството си иска Баня Старинна, кметът я ремонтира

Делото е на 7 февруари в Окръжен съд

На 7 февруари в Окръжен съд е делото Главно мюфтийство срещу община Пловдив. Мюсюлманското настоятелство в града претендира за 4 имота – турските гробища, Чифте баня, паркинга на съда и парцел с къщи при Водната палата.

Председателят на джамийското настоятелство в Пловдив Ахмед Пехливан каза преди време, че целта е тези архитектурни паметници от отоманската ера да бъдат реставрирани в първоначалния им вид. За това щели да търсят дарители.

В съда община Пловдив ще се представлява от Мирослава Сукарева, шеф на дирекция Обинска собственост, както и от външни адвокати. Подготвили сме сериозен отбор, каза кметът Иван Тотев. От общината ще пледират да не се дава ход на делото поради липса на правно основание.

Междувременно тази сутрин кметът показа обновената територия около Баня Старинна.

Обектът е ключов за кандидатурата на Пловдив за европейска столица. Тотев припомни, че това е единственият център за съвременно изкуство у нас.

С реконструкциите през последния месец са оформени зелените пространства наоколо, има нова настилка. Обособено е амфитеатрално пространство пред обекта за провеждане на събития на открито. Освежен е и подлезът до обекта. Той е готов за културен живот, може да се измисли и подходящ фестивал, каза Тотев.

За ремонтите в района са вложени близо 120 хиляди лева.

Тази година продължава работата в квартала зад Баня Старинна, към бул. "Марица Юг". Той е част от проекта за кръгово кръстовище пред Водна палата, за който има заложени 900 хиляди лева в бюджета.