Кметът изкушава IT гиганти със свръх модерен център

Мисия Пловдив

22-01-2014, 13:41

Снимка:

bulgarianproperties.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Пловдив иска 10 милиона държавни пари за офис сграда от най-висок клас

Община Пловдив ще кандидатства с проект за държавно финансиране за изграждане на офис сграда от най-висок клас, съобщи кметът Иван Тотев. Целта е привличане на нов бизнес в града. Това съвпада и с политиката на правителството, коментира градоначалникът.

Министерски съвет гласува преди седмица 500 млн. лева за общините у нас. Набират се проекти, част от които ще бъдат одобрени в най-кратки срокове.

Амбициозното намерение за свръх модерна офис сграда е едно от проектните намерения на Пловдив. Зданието ще бъде на бул. "Санкт Петербург" и в него могат да работят поне 1000 души.

"Най-големият ръст на инвестиции и заетост, на генериране на нови работни места през последните години се очертава да бъде секторът на високите технологии, отдалечените услуги, технически центрове за поддръжка", коментира Тотев. По негова информация през миналата година в София има ръст между 20-25% на заетите офис-площи, които са свързани със заетост в този сектор. "Пловдив има много да наваксва", каза кметът.

Заради липсата на подобни площи, миналата година градът е изпуснал инвеститор като IBM.

Пред държавата Пловдив ще кандидатства и с проект за финансирането на спортната зала. 16.8 млн. лева са търсените пари за Колодрума, като в сметката влизат и построяване на паркинги и облагородяване на пространствата там.

2.5 млн. лева ще бъдат искани за детска градина "Мир" в район "Западен". За там има готов проект, върви и процедура по ЗОП.

Другият проект, който ще бъде внесен днес в Областна администрация, е този за Зоологическата градина. Нужни са 1.5 млн. лева.

Подготвя се и предложението за ремонт на бул. "Васил Априлов". По тази сметка се търсят 6.5 млн. лева. Общо Пловдив иска от държавата 37 милиона лева.

Публичната инвестиционна програма с бюджет от 500 милиона лева се казва "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Ще се дават средства, независимо от партийната принадлежност на кмета, каза преди ден областният управител Венцислав Каймаканов.

От Пловдив проектите отиват в София. Междуведомствен съвет ще оценява и класира предложенията. Главният орган на програмата е финансовото министерство.

До края на февруари ще станат известни имената на одобрените общини. Средствата трябва да бъдат вложени до края на годината. При непрозрачно харчене финансирането се прекратява и парите ще бъдат пренасочени към друг проект.