Пепа Рашева и Деньо Павлов са били в делегацията, посетила Сирия

И двамата бяха едни от водачите на протестите в Добрич през пролетта на 2013-та

Двама добричлии са били в състава на 13-членната делегация, която посети Сирия. Визитата привлече общественото внимание след твърдението, че един от нейните членове – депутатът от Коалиция за България Страхил Ангелов, е изразил подкрепа за режима на Башар Асад, съобщи Дарик Добрич.

В делегацията са пътували добричлиите Пепа Рашева и Деньо Павлов. Пред Дарик Рашева обяви, че двамата са включени в групата като представители на Гражданската инициатива „България против война в Сирия и Иран”. По думите й организацията е сформирана в началото на 2012 година и неведнъж е организирала протестни митинги.

Според Рашева пътуването до Сирия е било частно посещение, организирано по идея на Гражданската инициатива, съвместно с Асоциацията на сирийците в България. В ефира на Дарик-Добрич Рашева каза още, че в проведените там разговори депутатът Страхил Ангелов никога не е заявявал подкрепа за режима на Асад. Тя лично е присъствала на всички срещи и има записи от тях.

Добричлийката отбеляза, че не е останала с впечатлението, че Страхил Ангелов е водач на групата. По думите й най-активен в разговорите е бил проф. Захари Захариев от фондация „Славяни”. Рашева заяви, че е платила сама 400 евро за билетите за пътуването. Пребиваването в Дамаск е било организирано от Асоциацията на сирийците. Идея да се пътува до Сирия е имало още преди Нова година.