Ще си вдигнат ли заплатите и с колко - общинските съветници решават днес

Мисия Пловдив

23-01-2014, 07:00

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

От ГЕРБ се отказаха от максимално увеличение

Общинският съвет ще гласува днес предложението за увеличение на заплатите на съветниците. Вдигането на възнагражденията става възможно с промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация от декември 2013 година, които позволиха на общинарите да получават 70% от заплатата на председателя си. Досега тя можеше да бъде до 30% от средната заплата в общинската администрация. Съветниците можеха да получават и допълнителни, но отчетни средства за служебни разходи.

Според някои изчисления, ако решат да вземат максималния размер на допустимите средства, съветниците имат възможност да взимат по 1000 лева месечно плюс 600 лева представителни разходи. Вчера обаче стана ясно, че от ГЕРБ са предложили да взимат по 100 лева повече от възнагражденията в момента. По този начин няма нужда да се прекроява бюджета, който вече е депозиран в Пловдивския Общински съвет и също ще бъде гласуван на днешната сесия.

Предложението на най-голямата групата в местния парламент за увеличение на възнаграждението е за 20% от заплатата на съветник № 1 и 2% за участие в комисия. Така ако то се приеме, съветниците вече ще взимат около 900 лева. В тази сума е включена заплатата им и представителните им разходи. Досега сумата беше подобна – заплатите на съветниците бяха около 200 лева без представителните разходи, които са близо 600 лева.  

Кметът Иван Тотев не скри задоволството си от решението на групата на ГЕРБ. „За мене е радостно, че те не се възползват от законовите възможности, които щяха да напрегнат значително бюджета. Всичко, което сме заложили с резервите за работа на Общинския съвет, си остава в същите размери. Администрацията и кметът трябва да се съобразят с това”, коментира кметът Иван Тотев.