Време за закуска е, ето как го правят по света

Животът

23-01-2014, 06:45

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Няколко вкусни предложения от къде ли не

Добро настроение, енергия, здраве и бодрост - всепризнат факт е, че закуската осигурява всичко това. Както и че е най-важното хранене за деня. Приятно събуждане със сочни палачинки, благоуханни гофрети, свежи плодове – невъзможно е човек да устои. Идеите за това какво трябва да се съдържа в перфектната закуска са многообразни и варират от еленско месо, пикантна риба и задушени зеленчуци, до овесена каша, яйца с бекон и ризото. На места традиционни ястия, другаде екзотични храни –  зависи от кулинарните традиции и вкусове.

Peika.bg представя традиционни закуски в 20 страни от целия свят:

Холандия -  ябълкови палачинки, поднесени с тъмен сироп.

Испания – "пан а ла каталана" – каталунски хляб с пресен чесън и зрял домат. Поръсва се със зехтин и се сервира със салата, сирене и шунка или наденички.

Исландия – "хафрагаутур" - овесена каша, която се поднася поръсена с кафява захар. За по-изразен вкус се добавят стафиди или ядки.

Филипините –  ястие, съставено от манго, ориз и яйца, съчетано с "логаниса" – пържени наденички със сол и чесън.

Аляска – месо от северен елен и яйце върху палачинка.

Германия – прясно изпечен хляб, придружен от наденички и местни сирена, кафе.

Тайланд – пикантна риба, овкусена с мента, сладко и пикантно свинско месо. Поднасят се с ориз.

Франция – кроасан с пълнеж от смлени бадеми, масло, шоколад или крем.

Мексико – хапки от говеждо месо с гарнитура от боб, заедно с "чилакуплес" – чипс тортия, сготвен в червен или зелен сос, обикновено сервиран със сирене, лук и яйце.

Русия – "олади" – малки пържени палачинки с крем, мед, мармалад или плодове.

Ямайка – традиционният за страната плод аки, съчетан с осолена риба, домати и чушки.

Шотландия – "хагис" – ястие, приготвено от овесена каша с лук, смесена с лой и смлени овчи сърце, черен и бели дробове. Сервира се в обвивка.

Скандинавия – "филмйолк" – млечен продукт, съставен от ферментирало мляко. Често се поднася в купа с мюсли.

Япония – супа "мисо", риба и тофу. Сервират се с мариновани зеленчуци и ориз.

Коста Рика – "гало пинто" – традиционно ястие от черен дроб и ориз, смесено с чушки и чесън. Може да се сервира със сос и царевична питка.

Корея – купа с ориз, купа със зеленчукова супа и гарнитура "кимчи" – ферментирали зеленчуци и различни подправки.

Пакистан – индийски хляб, приготвен от пържено в тиган пълнозърнесто тесто. Пълнежът е от зеленчуци, най-добре се съчетава с масло или доматен сос.

Малайзия – "наси лемак" –  ястие от готвен на пара ориз с кокосово мляко и пържена риба, поднесено на листо от банан.

Китай – гъста и кремообразна овесена каша с консервирани яйца – "конги".

Египет – "фул медамес" – традиционно ястие от боб, нахут, чесън и лимон. За гарнитура се използва зехтин, твърдо сварени яйца, червен пипер, зеленчуци и сос "тахини".