Избрани Новини
Време за закуска е, ето как го правят по света
Няколко вкусни предложения от къде ли не
Добро настроение, енергия, здраве и бодрост - всепризнат факт е, че закуската осигурява всичко това. Както и че е най-важното хранене за деня. Приятно събуждане със сочни палачинки, благоуханни гофрети, свежи плодове – невъзможно е човек да устои. Идеите за това какво трябва да се съдържа в перфектната закуска са многообразни и варират от еленско месо, пикантна риба и задушени зеленчуци, до овесена каша, яйца с бекон и ризото. На места традиционни ястия, другаде екзотични храни – зависи от кулинарните традиции и вкусове.
Peika.bg представя традиционни закуски в 20 страни от целия свят:
Холандия - ябълкови палачинки, поднесени с тъмен сироп.
Испания – "пан а ла каталана" – каталунски хляб с пресен чесън и зрял домат. Поръсва се със зехтин и се сервира със салата, сирене и шунка или наденички.
Исландия – "хафрагаутур" - овесена каша, която се поднася поръсена с кафява захар. За по-изразен вкус се добавят стафиди или ядки.
Филипините – ястие, съставено от манго, ориз и яйца, съчетано с "логаниса" – пържени наденички със сол и чесън.
Аляска – месо от северен елен и яйце върху палачинка.
Германия – прясно изпечен хляб, придружен от наденички и местни сирена, кафе.
Тайланд – пикантна риба, овкусена с мента, сладко и пикантно свинско месо. Поднасят се с ориз.
Франция – кроасан с пълнеж от смлени бадеми, масло, шоколад или крем.
Мексико – хапки от говеждо месо с гарнитура от боб, заедно с "чилакуплес" – чипс тортия, сготвен в червен или зелен сос, обикновено сервиран със сирене, лук и яйце.
Русия – "олади" – малки пържени палачинки с крем, мед, мармалад или плодове.
Ямайка – традиционният за страната плод аки, съчетан с осолена риба, домати и чушки.
Шотландия – "хагис" – ястие, приготвено от овесена каша с лук, смесена с лой и смлени овчи сърце, черен и бели дробове. Сервира се в обвивка.
Скандинавия – "филмйолк" – млечен продукт, съставен от ферментирало мляко. Често се поднася в купа с мюсли.
Япония – супа "мисо", риба и тофу. Сервират се с мариновани зеленчуци и ориз.
Коста Рика – "гало пинто" – традиционно ястие от черен дроб и ориз, смесено с чушки и чесън. Може да се сервира със сос и царевична питка.
Корея – купа с ориз, купа със зеленчукова супа и гарнитура "кимчи" – ферментирали зеленчуци и различни подправки.
Пакистан – индийски хляб, приготвен от пържено в тиган пълнозърнесто тесто. Пълнежът е от зеленчуци, най-добре се съчетава с масло или доматен сос.
Малайзия – "наси лемак" – ястие от готвен на пара ориз с кокосово мляко и пържена риба, поднесено на листо от банан.
Китай – гъста и кремообразна овесена каша с консервирани яйца – "конги".
Египет – "фул медамес" – традиционно ястие от боб, нахут, чесън и лимон. За гарнитура се използва зехтин, твърдо сварени яйца, червен пипер, зеленчуци и сос "тахини".
Топ Новини