Заради бедност: В Смолянско масово напускат училище

Животът

23-01-2014, 10:19

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

350 гимназисти отпаднали от системата за последните 5 години

Над 350 гимназиста от Смолянска област са напуснали училище за последните 4-5 години, съобщи шефът на Регионалния инспекторат по образованието в Смолян Иван Муцевски.

В училищата в Смолянско няма нито едно отпаднало дете от 1 до 8 клас, но в гимназиален етап напускат много деца. Причините са най-вече социални.

Децата карали до девети, десети клас, но след това заради липса на средства на родителите не продължавали. Някои, макар и малко, се записвали на самостоятелна форма на обучение.

Постоянно да се влошават условията за достъп до образование в региона, посочва още Муцевски. По време на прехода в областта са закрити 75 училища. Заради това пътуващите до училище с часове всеки ден ученици в десетте общини на областта са над 1000, като 108 от тях са първокласници. А пътуването в планината е в пъти по-тежко от това в полето. Заради липсата на училища в населените места, а и заради по-високите цени на ученически карти за транспорт, общежития и други разходи за гимназистите, които са непосилни за доходите на много семейства в региона, те са принудени или да не пращат децата на училище или да мигрират./ smolyanpress.net