Търговци от Събота пазара обсадиха сградата на Общински съвет (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

23-01-2014, 10:23

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Поискаха нов терен за сергиите си

Петдесетина търговци от Събота пазара протестираха пред сградата на Общински съвет тази сутрин. Те недоволстват от факта, че ще бъде закрит временния пазар, на който се намират в момента и ще трябва да бъдат преместени на друго място, след като отвори обновения Събота пазар, който преди няколко години бе отдаден на концесия. Те се оплакват и от цените, които ще трябва да плащат на обновеното тържище, като за пример посочиха, че ще им се налага да плащат по 250 лева за сергия, а не както преди 150 лева.

Търговците настояват пазарът да остане общински, като искат да останат в района на сегашното тържище. Те изразиха недоволство от предложения им вариант да им бъдат осигурени места на пазара срещу Първо районно полицейско управление, като смятат, че нямат шанс там да се преборят със силната конкуренция на двата големи магазина. Търговците успяха да се срещнат с кмета Иван Тотев и да му представят проблемите си. Той бе категоричен, че няма как сергиите да останат на сегашното място и до края на януари ще трябва да се освободят. Кметът обаче обеща, че ще се занимае с проблема и заедно с директора на ОП „Общински пазари” Минко Минков ще намери подходящо решение. Като такова се очертава създаването на ново тържище, като бе лансирана идеята то да бъде изградено върху парцел срещу входа на бившия магазин Молдавия. Търговците без съмнение харесаха идеята и около 10 часа вдигнаха обсадата на сградата на Общинския съвет. Импровизираното шествие се отправи към район „Южен”, за да огледа мястото. Някои от търговците обаче бяха категорични, че ще протестират всеки четвъртък, докато не се намери изход от ситуацията.

„Имам желание да помогна, както на търговците, така и на концесионера”, заяви пред журналисти кметът Иван Тотев. Той бе категоричен, че тепърва ще се прави градоустройствена оценка на терена пред Молдавия, като решението на проблема трябва да е консенсусно за всички.