Асансьор, който мисли?

Данните ще бъдат инсталирани в система с изкуствен интелект

Изследователи на "Майкрософт" са създали асансьор, който ще изчислява вероятността човек да се качи в него, пише "Вашингтон пост", цитиран от БГНЕС.

Това ще става с помощта на камера, прикачена на тавана в помещението, където се намира асансьорът. Тя ще наблюдава хората, които се качват в него и тези, които го подминават на път за близката сладкарница.

Данните ще бъдат инсталирани в система с изкуствен интелект, която ще идентифицира поведението на минувачите, които се качват в асансьора и тези, които го подминават. Така вратите на асансьора ще се отварят автоматично, когато разпознаят, че се приближават хора, които го използват.

Проектът се ръководи от Ерик Хорвиц, един от директорите на изследователската лаборатория на "Майкрософт" в Редмънд, Вашингтон, където работят 1100 учени и инженери на компанията. "Нещо толкова старомодно като асансьора би могло да има наистина симпатично поведение, казвайки "Идвате ли?" при движението на вратите си", казва Хорвиц.

Умният асансьор ще може да определи със 100% точност кой ще го използва, така че вече няма да се чудите дали да се затичате, за да го хванете или ще затвори врати точно под носа ви. В бъдеще устройството ще може да разшифрова и поведението ви като например да ви изчака, когато махнете с ръка, с което му казвате "Да, идвам, изчакай ме" или пък поклатите глава в знак на "Не, тръгвай без мен, аз ще се кача по стълбите".