Уволнението на шефа на парк Странджа било политическо

Директорът на парк „Странджа” е уволнен, защото е съветник от ГЕРБ и не иска гората да стане строителна площадка, се казва в позиция изпратена до медиите от местната структура на партията в Бургас

БургасУтре публикува пълния текст на позицията без редакторска намеса:

ГЕРБ-Бургас категорично се противопоставя срещу поредната политическа чистка на управляващите, която в случая може да разруши екоравновесието в най-голямата защитена територия на България – парк „Странджа”.

След 18 години служба в полза на природния парк директорът му Стефан Златаров е освободен от длъжност чрез натиск.

През всички тези години Златаров управляваше защитената местност с мисъл за максимално опазване на природата. Не веднъж остро беше изразявал своята позиция, като се противопостави срещу намерения за строителство в самия парк „Странджа”, който се разполага на територията на три общини – Малко Търново, Царево и Приморско.

Стефан Златаров, който е авторитет сред хората представляващи зелените организации, е общински съветник от ГЕРБ в Община Малко Търново.

Политическата му ориентация и доказаната му твърда позиция срещу застрояване на гората очевидно са достатъчно основание на управляващите да го отстранят.

Десетилетия наред в този район има нездрави интереси за строежи на хотелски и ваканционни комплекси. Очакваме заместникът на Стефан Златаров да бъде много услужлив към интересите на управляващите и не след дълго време част от парка да бъде превърнат в строителна площадка.

На територията на парк „Странджа” все още е съхранен най-големия широколистен горски комплекс на Европа. Единствено тук на континента са запазени типичните гори на умерения климат с вечнозелен лавровиден подлес.

Горите покриват 80% от площта на парка, като вековните са 30% - три пъти повече от  средното за страната. В естествените масиви често се срещат дървета от източен горун, благун, източен бук и странджански дъб с диаметри от 1.5 – 2.0 м и възраст над 500 години.

В парк „Странджа” е и най-голямото видово разнообразие на риби,  на земноводни и влечуги, на птици и бозайници.