Гледат делото за жиците, убили млада жена

Инцидентът стана на 10 август 2012 година

Пловдивският окръжен съд гледа днес делото срещу шофьорът на тежкотоварния камион, който скъса жици от контактната мрежа на тролейбусните линии в Пловдив и шефът му. Те са привлечени като обвиняеми за смъртта на Галя Халачева, загинала нелепо при свличането на контактната мрежа в района на гарата в града.

Според държавното обвинение, смъртта на 42-годишната жена е причинена в резултат на превоз на извънгабаритен товар в рамките на града, при нарушаване на изискванията. Шофьорът Стефан Цвятков и собственикът на фирмата Петър Стоянов са обвинени в нарушаване на законите за превоз на извънгабаритни товари и движението по пътищата, довело до смърт по непредпазливост.

Инцидентът стана на 10 август 2012 година, когато товарния автомобил Мерцедес, движещ се по булевард "Васил Априлов" в Пловдив, скъса контактната тролейбусна мрежа. Жиците удариха пресичащата на пешеходна пътека Галя Халачева, която почина на място.
Петър Стоянов е обвинен по чл. 123, ал.2, за превоз на извънгабаритен неразрешен товар, като наказанието, което може да получи е от 2 до 8 години зад решетките. За причинена смърт по непредпазливост, което обвинение е повдигнато на водача Стефан Цвятков, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години.