БСП готви ново административно делене в Пловдив

Мисия Пловдив

24-01-2014, 08:38

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Към районните кметства ще има районни общински съвети

Софийските депутати на БСП са готови с допълнения в Изборния кодекс (ИК) още в деня, когато той мина на първо четене в пленарната зала. Предложенията ще бъдат внесени в началото на идната седмица и засягат реформа в общините с административно делене - София, Пловдив и Варна. Според тях към районните кметства ще има районни общински съвети, обясни общинарят от БСП в столицата Калоян Паргов. Това ще доведе до лавина от промени в други закони, за да се промени административното делене и се осигури финансиране, пише segabg.com.

"В ИК освен пряко избиране на районни кметове да има и избор на районни съветници. За да може това да бъде ефективно, трябва да има редица промени, свързани с финансова децентрализация, административно деление", обясни Паргов. Идеята е тези съветници да могат да правят политики на най-ниско равнище. Но оттук нататък започват неяснотите - например колко ще са съветниците. Броят им може да се определи допълнително в закона за местната власт и ще зависи от населението и други критерии. "Това ще върви паралелно с намалението на общинските съветници, като минималният брой е 31", допълни червеният съветник.

Промяната ще засегне и данъчните закони. "Идеята е от данъците, които постъпват в държавата, да се отделят пари за бюджетите на районите. Така кметовете ще имат много по-голямо влияние върху решаването на проблемите", допълни Паргов. По думите му предложението е обсъдено от депутати и съветници и предстои да се внесе в кодекса. Соцдепутатът и бивш общински съветник Георги Кадиев коментира пред "Сега", че такава дискусия е имало, но няма готов и внесен текст. "Стигнахме до извода, че предложението има и плюсове, и минуси и че такива промени трябва да вървят в комплект с промените в другите закони", обясни той.

Промяната бе посрещната нееднозначно в столичната община. "Това е поредната идея в 12 без 5. Лоша практика е да се променят важни закони като закона за местната власт през други закони като за Изборния кодекс", коментира шефът на СОС Елен Герджиков. "Лично за мен има логика в това да се мисли за ново делене на столицата в посока да се намалят районите. Защо да не са пет - север, изток, юг, запад и един централен, например", допълни той. Но прибързаността, с която се действа, можела да доведе до хаос. Кметът на София Йорданка Фандъкова също смята, че трябва да има много сериозен финансов анализ.

"Скептичен съм, тъй като трудно би се намерил потенциал и хора, които да са съвестни и отдадени заради ниското заплащане", заяви кметът на район "Кремиковци" Ивайло Панев. Общинският съветник от ДСБ Вили Лилков каза, че идеята е много преждевременна и ще създаде много проблеми. "Такива съвети имаше преди 20 г. и те не дадоха резултат", бе категоричен той.

-------ВОТ

Вчера Изборният кодекс мина с гласовете на БСП и ДПС. С него "никога повече ГЕРБ няма да печели избори", обяви зам.-шефът на НС Мая Манолова. Той предвижда въвеждането на преференциално гласуване с праг за пренареждане на листата от 7%. Експерти вече определиха тази възможност за неработеща заради високия процент. Предвижда се машинно гласуване, а членовете на ЦИК ще се избират от парламента след публично изслушване. Към комисията ще се създаде обществен съвет. Червените обещават и повече равнопоставеност между политическите конкуренти - чрез намаляване на броя на подписите за регистрация на кандидати и на размера на депозитите.

Бойко Борисов веднага реагира във "Фейсбук": "ЦИК вече ще е изцяло политически зависима и подчинена. След новия Изборен кодекс, който приеха БСП, ДПС и "Атака", вече дори няма нужда от провеждането на избори, защото Мая Манолова предварително ще знае резултатите", иронично подметна той.