Учителите с по-високи заплати?

Животът

24-01-2014, 08:53

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Средната работна заплата на учителите ще бъде увеличена през 2014 година от 720 на 778 лева, обяви председателят на синдиката на българските учители Янка Такева в Благоевград, цитирана от Дарик. По думите й заплатите на младите учители също ще бъдат увеличени през тази година, като парите на младите кадри ще скочат от 500 лева на 550 лева.

 

Такева посочи още, че увеличението на заплатите на учителите е в пакета с мерките за привличане на младите хора да стават преподаватели. Тя подчерта, че се очаква през тази година да скочи и единният разходен стандарт за студентите, които се обучават в педагогически специалности.

 

Според Янка Такева представители на синдикатите имат уверението на премиера Пламен Орешарски, че средната учителска заплата, както и заплатите на младите учители, ще бъдат увеличени през 2014 година.

 

„Голямата тенденция е с бюджет 2014 да имаме увеличаване на началната работна заплата на младите специалисти при не по-малко от 550 начална работна заплата - това е уговорката. В момента гоним една средна брутна работна заплата, която да бъде през 2014 г. от 778 лева. В момента е някъде около 721 лв.", заяви Такева.