Ромки живеещи с германци се женят в Добрич

Животът

24-01-2014, 12:29

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

В Германия плащат висок ергенски данък

Обредният дом в Добрич отчита бум на браковете още в първия работен ден на годината. На 2 януари заветното "да" са си казали и са получили свидетелство за граждански брак 11 двойки, сочи статистиката. До 21 януари общо разписванията са били 42, пише „Стандарт”.

Интересът към подписването от Обредния дом обясниха с това, че се бракосъчетават българи, които живеят в Германия. Масово те използвали ваканцията си за коледните и новогодишни празници, за да се сдобият със свидетелството за брак, защото в Германия, макар че живеят на семейни начала, а някои от тях дори имат и деца, плащат висок ергенски данък.

Основно браковете са на добричлии от ромски произход, изнесли се в Германия, но има и българи. Младоженец сподели за „Стандарт”, че живее и работи в Дания, но в компанията в която работи, му заявили, че го преместват в офиса им в Германия и го предупредили да не отива там без брачно свидетелство, защото налогът за несемейни бил в стотици евро. Затова младежът също минал под венчило с приятелката, с която живее на семейни начала, и след ритуала по разписването, заявил, че спокойни могат да заминат и да вземе вече и съпругата си със себе си в Германия.