Проблемът с ТЕЛК-а в Бургас като бомба със закъснител

Новините

24-01-2014, 13:37

Снимка:

frognews.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

ГЕРБ: Необходима е централна субсидия за отделенията по съдебна медицина

Най-скоро града ще остане и без лекари по криминална медица

Липса на кадри, които да поемат работата в трудово-експертните здравни комисии в Бургас започва да се очертава като сериозен проблем не само за белодробната болница, където вече е ясно, че няма лекар. Още две три здравни звена се на път да изгубят екипите си в тези комисии в града.

Трима медици работят в ТЕЛК-а към Центъра за психично здраве, който обслужва не само Бургас, а още два областни града – Ямбол и Сливен. Там експертите са в напреднала възраст, а нови кандидати за тези позиции не се очертават. Причината - ниското заплащане за тази дейност и факта, че постъпвайк в комисията медиците вече нямат реална възможност да робят по своите специалности.

„Решението трябва да бъде като в Пловдив и Стара Загора. Там болниците са решили въпроса кардинално преди близо 10 години, разделяйки тези дейност от болниците и с обособяването на една отделна структура, каквато е общата ТЕЛК, с лекари от различни специалности в нея”, коментира шефката на Психодиспансера в града – д-р Надя Желязкова.

Според депутатът от ГЕРБ и член на Комисията по здравеопазване в НС, д-р Галя Милева до два месеца ситуацията в отделението по криминална медицина на МБАЛ - Бургас е аналогично. До два месеца другите двама нейни колеги излизат в пенсия и няма нито един кандидат за техните места, отново заради средства.

Д-р Милева вижда решението с промяна в Закона за лечебните заведения, с предложение на Министерството на здравеопазването, за да могат звената на триториалните експертни лекарски комисии да преминат на централна субсидия, а не да се издържат от болниците, които едва смогват със средствата. „Друга алтернатива, към която едва ли ще се премине е самите служители в комисиите да направят предложение за отделяне от болниците и обособяване на отделна структура, в която специалистите да могат да работят индивидуално и това предложение да се направи към Комисията по здравеопазване в Народното събрание, тъй като на този етап ситуацията е доста сложна и наистина ще бъдат необходими законови промени”, предлага още д-р Галина Милева.

От Районната здравна инспекция в града също търсят решение на проблема, тъй като изчакването може да доведе до осезателни липси. До момента жалбите на потърпевши от ТЕЛК и по-скоро от липсата на възможност да стигнат до лекарите им в областта са над 900.