Най-накрая: Снегът идва утре

Животът

24-01-2014, 18:16

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Синоптиците обещават

Снегът идва утре, обещават синоптиците. Температури до около 9 градуса, придружени с мокър сняг се очакват в Пловдив.

През следващото денонощие в страната се създава валежна обстановка. През нощта в Северозападна България, по поречието на Дунав и Предбалкана ще превалява сняг, като до сутринта и по високите полета на Западна, дъждът ще премине в сняг. В останалата част от страната преваляванията ще са от дъжд. През деня ще продължи да превалява, като през нощта и в Тракия дъждът ще започне да преминава в сняг. Ще се образува снежна покривка. Вятърът ще е умерен, а в Източна България и по поречието на Дунав силен от изток, североизток и главно в Северна България ще има виелици и навявания. Температурите сутринта ще са между -3° и 2°, в Югозточна България и морското крайбрежие до 5°-8°. А през деня ще останат без съществена промяна, слабо понижавайки се в северозападната част от страната и достигайки до 10°-12° в югоизточните райони.

Значителни ще са валежите в Южна България, а през нощта срещу неделя и в Източна.

В планините ще вали сняг, сутринта все още в Източните Родопи - дъжд и сняг. Вятърът по билните части преди обяд ще е бурен от югоизток, след пладне в западната половина от страната вече отслабнал, задържайки се над Източна Стара планина и Родопите силен от юг. Ще се създаде и значително различие на температурите на еднаква надморска височина между планините в Западна България, където ще е доста по-студено и тези в по-източните райони, като разликата ще достига до 5-8°. На 1200 м.н.в около 0-2°, на 2000 около -3°, -5°.

В неделя с умерен и силен вятър от изток-североизток ще продължи да нахлува студен въздух. Дъждът навсякъде ще премине в сняг. Ще има виелици и навявания. Температурите ще продължат да се понижават и минималните ще са предимно между минус 7° и минус 2°./ Фокус