Сливат професионални гимназии заради липса на ученици в Бургас?

Според Синдиката на българските учители (СБУ) обединението може да стане от няколко гимназии, където обучението е сходно

Липсат 180 ученици за професионалните гимназии в Бургаско, каза пред "Фокус" Константин Янков, председател Синдиката на българските учили в града.

"На база на направените предложения от училищата за прием след 7 и 8 клас се получава по-голяма заявка от реално завършващите с около 180. За да се изпълни така предложения план от директорите трябва да има още 180 деца, които да се запишат, а няма как да се случи. Налага се корекция на така подадения план за прием в съответните професионални и профилирани гимназии. Поради тази причина се поставя въпроса за преструктурирането на професионални училища.

Проблемът там е много голям, тъй като всяка година броят на завършващите 7 и 8 клас намалява, а желанието на тези деца е да ходят преди всичко в профилирани гимназии - преди всичко езикови", обясни Янков. Според него трябва да се вземе управленско решение на база задълбочен анализ за нуждата от квалифицирани кадри в сферата на бизнеса, така че професионалната подготовка да бъде обезпечена от необходимите специалисти. Той смята, че рябва да се регулира приема, да се дадат по-големи възможности за кандидатстване в професионалните гимназии като се намали броя на децата, които следва да бъдат приети в езиковите.

"Принципът, който бе приет от Даниел Вълчев - парите следват ученика и пазарния принцип всяко училище само да определя броя на учениците, които да приема съобразно възможноститие си - не работи. Ние имаме и защитени професии нещо което СБУ 2г го говори и най-накрая го постигнахме. Това е паралелка в професионална гимназия, където минималния брой ученици е 12", каза още той. По думите му най- малко ученици и паралелки има в ПГ по дървообрботване, ПГ по морско корабоплаване и риболов, ПГ по строителство и сградни инсталации, а малко по-добро е положението в ПГ по транспорт и професионалната техническа гимназия. Самите директори предлагат да стане обединение на няколко такива училища в една професионална гимназия с различни направления. Според Янков обединението може да стане от няколко гимназии, където обучението е сходно.

Най-важното е обаче да с енаправи много задълбочен анализ от какви специалисти ще има нужда бургаската икономика занапред. Той припомни, че още не са приети промени в закона за професионалното образование и липсва проект на закон за предучилищно и училищно възпитание, което трябва до края на месеца да влезе в пленарна зала без обаче от синдиката да са запознати предварително с него.