Укипедия е най-търсеният доктор в света

Животът

25-01-2014, 00:10

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Уикипедия е водещият източник на здравна информация за пациенти и лекари, сочат данните от доклад на консултантската компания IMS, пише Quarz. Според изследването 50% от лекарите, използващи интернет, са се консултирали с Уикипедия, особено за специфични състояния, пише "24 часа".
Проучването е установило, че по-тежките и по-рядко срещаните болести са всъщност най-често търсени от англоговорящите потребители на най-голямата енциклопедия. На първо място в списъка на най-търсените заболявания е туберкулозата, като страницата с информация за болестта е видяна 4.2 милиона пъти. Кожен проблеми като акнето например засяга 80-90 % от тийнейджърите, но страницата за него е привлякла едва 1.3 милиона виждания и е на 100-но място в списъка на изследователите от IMS.
По-голямата честота на търсене за рядко срещани заболявания може да се обясни с липсата на информация от първа ръка за тях, смятат анализаторите. С други думи, ако страдаме от акне, е много вероятно да имаме приятел, а и дерматолог, който познава проблема. А ако имаме симптоми на туберкулоза, ще се почувстваме много по-изолирани.
Авторите на проучването са открили, че хората използват Уикипедия и за да се информират за лекарствата и схемите на прием. Очертават се някои разлики в зависимост от възрастовата група. По-младите пациенти - около 39-годишна възраст и под нея са склонни да проучват онлайн заболяването и предписаното лечение преди да започнат да го прилагат. Пациентите, по-възрастни с десетина години, търсят информация веднага след назначаване на лечение.