Познават престъпника по очите на свидетелите

Животът

25-01-2014, 09:25

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Полицията скоро ще използва отраженията на хора и предмети в очите на жертви и на свидетелите, за да разплита престъпления, показа ново изследване на екип от Университета на Глазгоу.
Новата технология ще е полезна в случаи като вземане на заложници и сексуално малтретиране на деца, при които жертвите са снимани от престъпниците, пише 24 часа.
С помощта на детайли, които могат да запечатат съвременните фотоапарати, учените успели да изтеглят миниатюрните отражения на лица на стоящите наблизо хора от снимка на очите на изследваните доброволци. Това станало чрез увеличение и напасване на контрастите. Образите на отразените хора, макар и леко замазани, можело да бъдат идентифицирани.
"Зеницата е като черно огледало", обяснява изследователят Роб Дженкинс. Според него очите ви, заснети на снимка, могат при подходяща технология да разкрият къде и с кого сте били. Така дори при снимки с ниска резолюция и размер за паспорт учените могат да изследват очите на обекта, за да търсят в тях лица на свидетели, минувачи, местоположение и природни белези, по които може да бъде разплетено дадено престъпление, пише в. "Дейли мейл".
В изследването Дженкинс и колегите му фотографирали 8 души, които от своя страна наблюдавали 4 човека зад фотоапарата. След това други доброволци трябвало да напасват отраженията на 4-мата в очите на сниманите със серия от снимки на заподозрени от полицията или да идентифицират лицата на познати им вече хора. Изследването, публикувано в сп. "Плос уан", установило, че доброволците успявали да разпознаят лицата на познатите им хора по отраженията в 84 процента от случаите. Когато лицата били на непознати хора, наблюдателите успявали да напаснат отражението със снимката в 71 процента от случаите.
Често освен отраженията на хора и улици в окото на заснемания може да се намери и отражение на самия фотограф.
Очевидно е, че разпознаването на физиономия по отражението в очите на свидетели няма да има тежестта на идентификация с ДНК или пръстови отпечатъци при разрешаването на криминални случаи. Все пак новата технология ще бъде още един инструмент срещу престъпността, отбелязват анализатори.