Светият Синод поряза дядо Борис

Животът

25-01-2014, 10:35

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Игуменът на Бачковския манастир без право да служи

Светият Синод е решил да изключи Бачковския игумен епископ Борис от всички бъдещи листи на достоизбираеми епископи за митрополитски избори, съобщава БГНЕС .

Формалната причина е решението на Св. Синод да не включва в каталога епископ, който един път е отказал официално да бъде кандидат за митрополит на определена епархия. Една сега става известно, че след скандалните видеоклипове в навечерието на варненския вот Бачковският игумен бил изпратил писмо до Св. Синод, в което се отказал от участие в изборите, пише сайтът "Двери".

Според национален всекидневник, приятелски настроен към Западноевропейския митрополит Антоний, въпросът за епископ Борис бил повдигнат тъкмо от него. Митрополитът бил изтъкнал, че скандалното поведение на Бачковския игумен е станало публично достояние и затова е необходимо Св. Синод да вземе мерки и да го санкционира. Архиереите от своя страна сметнали, че трябва да се направи допълнително разследване на случая, но не са решили под каква форма ще е и кой ще го води. Вероятно ще бъде сформирана специална комисия. До нейното произнасяне Бачковският игумен е поставен под запрещение, т. е. няма да има право да извършва богослужение. Очаква се разследването да даде резултат в най-скоро време и съдбата на епископ Борис да се реши още в рамките на идващите месеци.