Диамантени туристи превзеха Родопите

Животът

26-01-2014, 11:05

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

И Бил Клинтън се сдоби с ахат от кърджалийското село Кос

30 семейства от вътрешността на страната печелят добри пари от "диамантен туризъм" в родопското село Кос, пише rodopi24.

Те са търсачи на полускъпоценни камъни, каквито най-много има в района на селото и по поречието на Голямото дере.

Много хора идват тук, но най-активни са 30 семейства, които са от София, Сливен, Созопол, Бургас и Варна. Това са геолози и гемолози. Има съпрузи - бивши инженери от закрити вече предприятия в България. Знаят всичко са ахатите, ясписите и другите полускъпоценни камъни. Някои от тях отсядат в нашата къща, разказва Джевджет Шевкет Емин от момчилградското село Кос. Диаманти не са намирали, но в селото ги наричат "диамантените туристи".

Във всички сериозни проучвания у нас е посочено, че най-много ясписи се откриват в Кърджалийско и Момчилградско. В Родопите е най-голямото находище на опали, което се простира на 30 километра, категоричен е шефът на департамент "Науки за Земята и околната среда" проф. д-р Рангел Гюров.

От поколения жените в Кос са използвали реката за пране на черги и килими, а нашите гости правят пари от камъните тук. Разполагат със специални машини, за да обработят минералите. Превръщат ги в красиви пръстени, обеци, гривни и други накити. Не съм специалист, но от техните разговори става ясно, че в реката тюркоазите, ахатите и ясписите са много. Намирането им става лесно, стига да вали дъжд, допълва Емин. Той си спомня като дете, че намирали много красиви камъни.

Играехме в реката и сме намирали всякакви камъни - кафяви, пъстри и тъмносини. Нашите хора обаче не знаят стойността на тези камъни. Софиянците са други. Търсачи са. Следят прогнозата за времето по телевизията и често ми звънят по телефона дали е придошла реката, защото тогава най лесно намирали полускъпоценните камъни, допълва Джевджет Емин. Търсачите на минерали работели и в землището на село Конче и по поречието на Крумовица.

Местните вече знаят, че камъните, които техните гости намират по реката, вървят от 30 лева нагоре. От тях са научили също, че ахат от Момчилградско краси дори колекцията на бившия президент на САЩ Бил Клинтън. Той бил дарен от кърджалийския изследовател Малин Кацаров.

Една от най-ценните находки на проф. д-р Гюров също е от Кърджалийско. Това е жълтеникаво парченце - дехидратиран опал. Сигурен е, че по-надолу по реката ще има и от благородния - онзи, дето го монтират по скъпите накити.

Колкото до златото, за Ада Тепе се знае, че има, защото вече се работи в открит рудник. Но на поне още три места в Родопите залежите са големи и се притеснявам, че пак ще ги дадат на чужденци на концесия. Западни фирми вече са научили, че има злато в Татул, скоро и там ще започнат да го вадят, ще видите. Българите засега остават на ниво ентусиасти, които поединично търсят злато - по Арда, край село Стремци, край Женда, Мост и особено около Долно Черковище - знам, че в "джобовете" там са намирали и по 200-300 грама от 22-каратовото, твърди професорът./БЛИЦ