В Балчик започва възстановяването на Голямата мелница

Мисия Добрич

26-01-2014, 11:18

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Паметник на културата с вековна история

В Балчик започва възстановяването на Голямата мелница - паметник на културата с вековна история, съобщиха от общината.
Около 2 000 000 лева ще бъдат вложени в емблематичната сграда, в която ще бъде уредена експозиция "Пътят на зърното", съобщи заместник-кметът Стелиян Железов, цитиран от БТА. Той е и ръководител на проекта.
Мелницата е построена през 1909 г. и е сред най-модерните индустриални сгради на Балканите по това време. Проектът и технологичното оборудване са възложени на водещите европейски
фирми в бранша - "Luther" и "Eisenbeton" от Германия. Мелницата е имала стратегическо значение за изхранването на българската армия, като е произвеждала по 75 тона брашно за денонощие.
Предприятието е и сред първите в страната с производствена линия за грис и макарони, свидетелстват историческите източници. В новата музейна експозиция ще бъдат представени части от стари мелничарски машини и технологични линии, според проекта на архитектите за реставрация на сградата. Туристите ще имат поглед към вътрешността на един от силозите чрез специално направени процепи.
Строителите, които влизат от 27 януари в обекта, ще възстановят и навигационен знак върху южната фасада на сградата, каза заместник-кметът. Двете метални стрелки някога са били
ориентир за корабите при навлизане в пристанището.
От Голямата мелница ще започват и завършват културно-историческите маршрути в Балчик. В сградата ще бъдат изградени мултифункционални зали за конференции, ателиета за художници, информационен център и ще стане място за творческо общуване.
Старата мелница е част от проект за подобряване на туристическите атракции, в който са включени и други паметници на културата, допълниха от общината. Всички обекти трябва да
бъдат завършени през лятото. Целият финансов ресурс, който е осигурен по оперативната програма "Регионално развитие", е 5 539 000 лева.