Кука, теб Господ никога няма да те нарече Мърша!

Животът

26-01-2014, 15:23

Автор:

Стефан Паликаров

Всичко от Автора

Отворено писмо от един отец до Мариян Вълев

Г-н Вълев здравейте! Вие сте прекрасен актьор - казвам Ви го, не защото съм припадащ фен, който търси някакъв контакт, а защото го мисля наистина. Харесвам и този сериал, в който играете - гледам го с удоволствие.

Освен фен на филма, в който участвате съм и свещеник- православен свещеник. Служа в Параклиса на Богословския факултет и се грижа в духовно отношение за студентите, които се обучават там. Вие може и да не сте вярващ, може да сте атеист, може да мразите Бога, но това, което направихте, наричайки Бога "мърша" е наистина потресаващо! Успяхте да оскърбите повече от милиард и половина християни по целия свят, гаврейки се с Бога, в който вярваме, независимо, че много от тях не са разбрали за това.

По-лошото, е че оскърбихте и Бога. Това, че всичко е на филм, не го прави по различно. Познавам много хора, които са атеисти, невярващи или скептици, но никой от тях не си е позволил подобна гавра с Бога, каквато Вие извършихте, наричайки Спасителя "мършо"! Гнус ме е да пиша тази дума и ме боли сърцето. Вярно е - Вие сте актьор и се съобразявате със сценария. Не съм си и помислял, че лекари, юристи, инженери и други хора, които са по-слабо образовани, ще ми се обаждат посред нощите, дни наред за да ме питат наистина ли това е така, както са го чули.

Стига съм Ви писал, защото имам и друго за правене, а Вас надали Ви интересува моето мнение. По-лошото е друго- май Вие имате вече борч към Бога, но Той няма никога да Ви нарече мърша, защото е пролял кръвта си на Кръста и заради Вас! Това, че може би не вярвате в жертвата Му и в Него, не означава, че Него го няма и, че това не се е случило. Повярвайте ми - наистина колкото и да съм огорчен и оскърбен от това, което Вие изрекохте в този най-прекрасен храм на София, посветен на Премъдростта Божия- св. София, аз не Ви съдя в сърцето си. Даже ми е жал за Вас и то не в онзи смисъл на подигравателна и унизителна жалост, а защото няма по-лошо от това да обидиш Бога.

Не бих си позволил да Ви хуля и оскърбявам, защото това не се покрива с личните ми възгледи за отношение на човек към човека. Всички ние сме в Неговия Съд, независимо дали вярваме или не. Едно знайте от мен - славата чезне бързо, както и парите, но Бог е вечен, както и любовта Му към нас. С всичко това, което Ви написах изразявам личното си мнение на християнин и свещеник, който не е безгрешен.