Хисаря настръхна: С коне цигани влачили огради от християнски гробища

Животът

26-01-2014, 16:03

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Бутнати и изпочупени са много паметници на починали

Имам информация, че роми са връзвали с въжета железните оградки около поруганите гробове в траурния парк на квартал "Момина баня", за да ги изтръгнат. Така са бутнати и изпочупени паметниците на починалите. Това заяви кметът на община Хисар инженер Пенка Ганева, предава БЛИЦ.

Коментарът е по повод ескалиралото напрежение в курорта. Преди около 2 месеца от частни фирми били докарани на квартири цигани дървосекачи. Пръв скочи местния свещеник Тодор Тодоров, който ни сезира, че вандали громят и рушат паметниците на починалите.

Близки и роднини се втрещиха от изпочупените надгробни плочи и изтръгнати железни огради около вечния дом на покойниците. Железата са били изтръгнати, за да се продават на пунктове за вторични суровини, твърдят запознати. Полицията в Хисар е разпитала много хора, включително и голяма част от дървосекачите. Ромите отричат да са поругавали гробовете.

Местни жители казват, че лично са видели коне и магарета, собственост на циганите, в гробищата. Изтръгването на железните съоръжения явно е ставало нощем, тъй като свидетели на такива действия за сега не са открити.

От както са пристигнали в квартала, ромите безчинстват и създават куп проблеми. Рушат пчелни кошери, задигат от дворовете различни неща, заплашват възрастни хора. Преди седмица три циганки съблекли овчар и се опитали да имитират изнасилване от негова страна с цел да го изнудват за пари. Ромската завера претърпяла пълен крах, защото овчарят бил мъртво пиян.

В квартала тече подписка за изселването на ромите, докарани от цялата страна.