Окупацията под заплаха!

Два протеста се организират днес в района на Софийския университет „Св. Климент Охридски"

Учебната седмица в Софийския университет започва под окупация. Сградата на Ректората остава блокирана от студентите, които в петък вечерта подновиха окупацията на Алма Матер.

Студентите, окупирали в петък Ректората на университета организират в 12:30 часа протест на улица „Св. Климент" под надслов : „Да защитим Университета от вандализъм!".

В социалните мрежи други студенти, недоволни от действията на окупаторите, организират контра-протест - в 13 часа пред Ректората на Софийския университет.

Очаква се днес ръководството на университета да предприеме мерки, за да си върне достъпа до сградата. Вчера младежите прогониха охранителите на Ректората, а вътре остана само техният началник.

"При първата окупапация водачите бяха доста по-интелигентни. Тук се сблъсквам със стена", коментира в сутрешния блок на "Нова тв" ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев в отговор на въпрос какви са разликите с предишната блокада и защо сега търси съдействие от държавните органи. Тогава имало възможност за разговори, сега те били изчерпани. Той отново обясни, че е длъжен да сезира прокуратурата, защото има "обсебване на държавна публична собственост". 
По БНТ проф. Илчев каза, че ще подаде сигнала в прокуратурата "всеки момент". Днес не е обявен за неработен ден на университета и служителите трябвало да дойдат на работа около 9 часа и той очаква, че ще имат възможност да влязат в сградата. 

Пред Дарик Илчев заяви, че е престъпление да се окупира сграда - паметник на културата и да се възпрепятства учебния процес.

Окупаторите обаче са категорични, че няма да напуснат сградата на Ректората доброволно.

 

Още новини за Протестите четете тук

 

Новини от Евромайдан вижте тук