Кукерите и плашилките на община Павел баня "окупираха" Сурва - 2014

Международният фестивал "Сурва - 2014" събра в Перник 6400 участници от 9 държави.

След участието на кукерите от село Турия в Симитли, дойде време за изява и на самодейците от останалите населени места на община Павел баня. Международният фестивал на маскарадните игри, "Сурва - 2014", събра в Перник 6400 участници от 9 държави, които дефилираха в продължение на два дни по централните улици на града.
Представителите на Александрово, Тъжа,Търничени, Габарево, Долно и Горно Сахране, Павел баня, Осетеново и Манолово също бяха част от фестивалната програма и демонстрираха характерните за павелбанския край автентични костюми, маски и обредни игри.
Най-малките участници в "Сурва - 2014" бяха от групата на село Осетеново. Това са петгодишните Петър Ивелинов и Иван Тонев. От същата група е и най-възрастният участник – Георги Любенов - на 86 години.
В неделния ден обаче фестивалът беше на път да се провали заради създадена дезорганизация, отсъствие на няколко кукерски групи и лошите метеорологични условия. Независимо от това се състояха част от плануваните дефилета на участници. Най-екзотични бяха гостите от Индонезия и Сардиния.
Състезателният характер на "Сурва" обаче се отнася само до българските кукери, сурвакари и плашилки. Големите награди са златна, сребърна и бронзова маска, както и златен, сребърен и бронзов медал. Те са присъждат в двете категории: сурвакари и кукери.
Любопитното от тазгодишното издание на "Сурва - 2014" е, че авторитетното списание "National Geographic" постави Перник в "Топ 15 на най-препоръчваните дестинации през зимата". Освен това се очаква  фестивалът да бъде вписан в листата на ЮНЕСКО за Нематериално културно наследство на човечеството.

Снимки от събитието вижте в галерията.