9 златни и 2 диамантени сватби за Момчиловци на 14 февруари

Животът

27-01-2014, 10:54

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На специален ритуал двойките ще си разменят брачните халки отново

Девет златни и две диамантени сватби ще бъдат отбелязани тържествено в смолянското село Момчиловци на 14 февруари, разказа кметът на селото Мария Никова.

Честването на завидните годишнини се прави в родопското село за седма поредна година и вече се е превърнало в традиция, съобщава Фокус, цитиран от smolyanpress.net.

50 години брачен живот ще празнуват девет семейства. Този празник изключително много се харесва в Момчиловци. В началото организаторите са се съмнявали в това, как хората ще го приемат, но вече всички го очакват с нетърпение, коментира още Никова.

Участниците в него се чувстват много уважени, като много от тях дори са забравили, че им предстои такъв юбилей и научават непосредствено преди празника, че са изминали 50 години от съвместния им живот. И тази година ще има специален ритуал за двойките, в който те още веднъж ще се кажат "да", ще си разменят венчалните халки, както повелява традицията и ще пият по чаша шампанско заедно. Събитието прераства в семеен празник и всички тези двойки след самия ритуал, който е уважен от на-близките им хора – деца, внуци, правнуци, заедно празнуват и се получава едно малко селско увеселение.

 Заедно със златните сватби ще бъдат отбелязани и две диамантени, с които ще се чества 60 години съвместен брачен живот. Все още обаче се уточняват имената, защото регистрите в кметството от 1954 и 1955 години са били унищожени при пожар, каза Никова и добави, че все още проучват въпроса, но се надяват и те да се потвърдят и юбилярите да станат 11 семейства.