Първа копка и протест в Цар-Симеоновата градина (СНИМКИ)

Общата сума на проекта е 9 милиона лева, стартът почна с освирквания

Със символична първа копка кметът на Пловдив Иван Тотев даде старт на първия етап от реконструкцията на Цар-Симеоновата градина заедно с автора на проекта архитект Петко Прокопиев. За мащабните дейности са предвидени 9 милиона лева. От тях 5 милиона са от Оперативна програма „Регионално развитие”, а останалите 4 милиона е от съфинансиране от общината, като в тях влизат 3-те милиона нисколихвен заем по ФЛАГ за паркинга. Очаква се първият етап да приключи до 6 месеца.

Предвижда се всички водни площи в Цар-Симеоновата градина да бъдат възстановени. Ще бъде монтирана специална технология за пречистване на водата, хидроизолация, водни и светлинни ефекти. Предстои да бъде премахнат бетонът от езерото с пеещите фонтани, което от години не работи с изключение на чашата с фонтаните. То ще бъде изцяло реконструирано,  като около него ще се оформят места за отдих. Под езерото ще бъде реализиран подземен паркинг за 170 автомобила. Той ще е на около 7 метра от дърветата и няма да застрашава зелената система, каза Тотев. Това е част от плана на община Пловдив да реши проблема с автомобилите в центъра на града. Стана ясно още, че решението за изграждане на паркинг в Цар-Симеоновата градина не е окончателно и зависи до голяма степен от това как ще се развият нещата на Марково тепе. Ако проектът там бъде продължен и се направи място за 650 автомобила, какъвто бе плана в началото, има вариант да не се изгражда такъв в градината.

Сериозна намеса ще има в централното пространство край фонтана "Деметра". Предвидено е изграждане на нови алеи, асфалтовата настилка ще се замени с паваж, който е най-подходящ за паркова среда, ще има ново енергоспестяващо осветление и пейки. Проектът включва и реплика на някогашен павилион с площ около 100 кв. м.

Архитект Прокопиев съобщи, че зелените площи няма да намалеят, както твърдят природозащитници, а напротив - предвижда се премахване на около 72 стари дървета като на тяхно място ще бъдат засадени нови 368. „Паркът ще стане по-зелен с 3 дка", категоричен бе авторът на проекта. За това какви дървета точно да бъдат засадени ще помагат и специалисти от Лесотехническия университет.  

Официалният старт на реконструкцията бе съпроводен от бурни освирквания и скандирания от около двайсетина души, които се обявиха срещу проекта. Въоръжени с плакати, те скандираха срещу кмета Тотев и обвиниха общинската администрация в корупция. Градоначалникът категорично опроверга обвиненията, че проектът е незаконен, като обясни, че през последните месеци целият екип на общината и архитект Прокопиев са положили много усилия да направят сериозна разяснителна кампания. „Мисля, че това е един от проектите, за който община Пловдив бе най-прозрачна в работата си”, категоричен бе Тотев. По повод обвиненията, че с изграждането на подземен паркинг на територията на градината сериозно ще се намалят зелените площи в града, той отново припомни, че зеленината няма да намалее, а напротив – ще се увеличи.”Проектът е прекрасен. Това, че има хора, които не полагат усилия да разберат същността, когато коментираме, че увеличаваме с 3000 квадратни метра зелената площ на градината, да слушаме мнения как се бетонира градината, това просто е неразумно”, заяви Тотев.