Протест в защита на Странджа

Мисия Пловдив

28-01-2014, 08:42

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нов протест готвят във вторник в защита на Странджа

София, Пловдив, Бургас и Русе въстават срещу застрояването

От 18 часа на площад "Стефан Стамболов” ще се проведе протест за спасяването на Странджа. Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ организират протести още в София, Бургас и Русе.

Участниците в него настояват парламентът спешно да приеме закон, с който всички устройствени планове, одобрени без екологична оценка по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, да бъдат обявени за нищожни.
Еколозите настояват още министърът на регионалното развитие да отмени заповедта за одобрение на ОУП на Царево, Върховна административна прокуратура да заведе дело за нищожност на същата заради липсата на екологична оценка. Природозащитниците искат още заинтересованата общественост да получи право да търси съдебна защита срещу актове по Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които нарушават екологичното законодателство, както и оставка и политическа отговорност от лицата, довели до този безпрецедентен правен абсурд.