Първанов в БСП, но без доверие

Новините

28-01-2014, 06:16

Снимка:

Стоян Йотов

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Изключим ли азбукарите, ще ги героизираме, убедени са червени

Ръководството на БСП вероятно няма да поиска изключване на азбукарите от Столетницата. Но партията категорично ще се разграничи от подривната им дейност и ще свали политическото доверие от Георги Първанов и компания. Подобно развитие се очаква в края на седмицата. Пленум на 1 февруари ще вземе решение за съдбата на другарите, "пристанали" на АБВ. Днес казусът ще бъде обсъждан от Изпълнителното бюро. Вчера изтече едноседмичният ултиматум, който соцръководството даде на азбукарите да замразят проекта си и да се откажат от паралелна лява листа. Георги Първанов обаче отхвърли това искане. И АБВ ще регистрира евролиста с водач Ивайло Калфин. 
Част от соцръководството е за по-хард действия и настоява Първанов и поддръжниците му да бъдат изключени от БСП. Други обаче смятат, че изгонване от партията излишно ще сложи около азбукарите мъченически ореоли. Още повече че покрай АБВ било възможно да бъде повдигнат въпросът и за други предателства в БСП, когато другари по места работят един срещу друг. И така ръководството рискува да влезе в омагьосан кръг, разказаха пред "Стандарт" депутати. 
А и уставът на БСП позволява и други тежки санкции - забрана на провинилите се лица да се кандидатират за изборни длъжности като депутати, кметове, общински съветници, президент и вицепрезидент. Както и "самоизключване". И тъй като работят във вреда на БСП, дори и да не са в листата на АБВ, за азбукарите ще се приеме, че сами са прекратили членството си в БСП. Това става и при снемане на политическото доверие - защото така ще се отнеме достъпът до соццентралата, клубове, работа със структурите и пр.
Вчера към "Позитано" 20 продължиха да валят решения на местни структури, които осъждат решението на АБВ за паралелна евролиста и поведението на Първанов, Калфин и Румен Петков. Заявления има от червените в Русе, Ценово, Иваново, Две могили, Сливо поле, Ветово, Търговищко. "Никой не е по-голям от БСП - нито редовият член, нито нейните ръководители", казват червените от Търговище.
Соцдепутатът Георги Кадиев, който е един от критиците на соцръководството, призова другарите си да не се занимават с АБВ, защото това отклонява БСП от истинската битка - с ГЕРБ. "Битката с АБВ прилича малко на развод в семейството. Ако ще се развеждаме, да го направим културно, защото избирателите ни са в позицията на страдащите от развода деца", каза Кадиев. Самият той не е привърженик на Първанов.