В девет области е обявена грипна епидемия

Днес мярката бе въведена и в Старозагорско, Варненско и Ямболско

Преди дни грипна епидемия беше обявена и в Бургаско, София, София-област, Русенско, Плевенско и Добричко, съобщава за "Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Според анализите на Министерството на здравеопазването в Бургас, където имаше и грипна ваканция, заболеваемостта сред децата между 9 и 14 г. е намаляла 3 пъти. "Т.е. виждате какъв е резултатът от спирането на децата от училище! Неслучайно и ние препоръчваме на просветните инспекторати да разпускат учениците", коментира д-р Ангел Кунчев. Столичният инспекторат обаче така и не се съобрази с лекарите, когато преди 5 дни те обявиха епидемия в най-големия ни град.

Аргументът бе, че в софийските училища не са достигнати изискуемите 30% болни деца, за да могат те да останат у дома. Засега грипът протича нормално, няма някакви масови или неочаквани тежки усложнения. Както се предполагаше, в над 80% от случаите на грип се установява познатият свински. В останалите е щамът "Виктория".

По време на епидемия на легло се повалят между 5 и 15% от населението, показват световни проучвания. Ако бъдат съотнесени данните към България, това прави между 365 000 и 1,1 млн. души. МЗ продължава да следи и здравословното състояние на идващите бежанци.

"Около 30% от тях са африканци от Алжир, Кения, Сомалия, Кот д'Ивоар и сред тях хванахме няколко души с краста и с типичните за техните географски ширини паразитози, които често протичат с диария. Останалите 60% са сирийци", посочи д-р Кунчев. Опасност от краста за българите има само ако те попаднат в близък и тесен контакт с чужденците. От началото на годината у нас са влезли около 90 бегълци, чийто брой е минимален на фона на вълната от края на м.г. В лагерите в Пъстрогор и Харманли вече няма хора на палатки, всички са в специални постройки, казаха още от МЗ.