Искат 19 г. решетки за банковия обирджия от Сливен

Крими

28-01-2014, 13:52

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

15 г. решетки за банковия похитител от Сливен

ВКС връща делото на банковия похитител от Сливен

Стефанов обаче няма да лежи повече от 16 г. и 2 м., дори искането на прокурора да бъде уважено

19 г. затвор поиска прокуратурата за банковия обирджия от Сливен Стефан Стефанов, който днес за втори път се изправи пред състав на Бургаския апелативен съд за въоръженото нападение в клон на Инвестбанк в града на 100-те войводи преди 2 г.

Дори съдът да уважи желанието на държавното обвинение обаче, Стефанов няма да лежи повече от 16 г. и 2 месеца. Тъй като делото е разгледано по кратката процедура и той е признал вината си, според законовите разпоредби наказанието се намалява с 1/3 - на 12 г. и 8 месеца.

Допълнително обаче държавното обвинение поиска по реда на друг текст от закона към присъдата да се добавят още 3 г. и половина заради това, че Стефанов е извършил многобройни престъпления - 2 от тях срещу собствеността, 5 срещу личността и едно общоопасно. Така финално той може да получи 16 г. и 2 м., ако съдът уважи искането на прокуратурата. 

Както BurgasUtre писа делото се гледа първоначално от окръжния съд в Сливен и на Стефанов бе постановена присъда 15 г. затвор, на втора инстанция в Бургас наказанието бе намалено на 13 г.

Решението обаче бе протестирано пред ВКС от държавното обвинение и висшите магистрати го върнаха за ново разглеждане, като отмениха присъдата с мотив, че е несправедливо занижена.

В гражданската му част решението бе потвърдено и на пострадалия охранител е присъдено обезщетение от 160 хил. лв. 

Прокуратурата мотивира искането си за по-висока присъда с многобройните отегчаващи вината на подсъдимия обстоятелства. Той е направил предварителна и добре организирана подготовка, премислил е действията си и е влязъл с маска, пистолет и ръкавици в банковия офис и веднага е стрелял и ранил охранител в банката. След това той произвел поредица от изстрели, за уплаши и подчини служителите, които е държал като заложници, посочи държавното обвинение.

Пострадалият охранител, който е граждански ищец в процеса, поиска от съда да наложи общо наказание на Стефанов близо 17 г.

Защитата на банковия обирджия пледира за наказание с баланс на отегчаващите и смекчаващите вината обстоятелства. Юристът предложи 17 години или 17 години и 6 месеца лишаване от свобода, което да се редуцира с 1/3, предвид реда, по който се провежда процесът.

Според защитника наслагването на несполуки в живота на Стефанов е довело до неговия пълен провал. Той обаче нямал никакъв шанс да довърши престъплението, тъй като веднага след влизането му в банката и произвеждането на изстрелите, офисът бил обграден от полиции. Подсъдимият бил водил дълга вътрешна борба, дали да се предаде, или да сложи край на живота си, обясни адвокатът.