8 лесни стъпки да изглеждаме по-млади

Животът

28-01-2014, 14:12

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Не само на външен вид

Бръчките са може би най-видимия признак на напредващата възраст. А кой би имал нещо против без много усилия поне видимо да намали част от годините си. Особено след достигане на определена възраст... И, разбира се, най-вече жените... Вярно е, че чудеса не се случват, а се иска постоянство и правилен подход, през цялото време. Но все пак – има някои не толкова ангажиращи начини да изглеждате по-млади...

Нямаше ли да е страхотно, ако всички наоколо можеха винаги да ви виждат млади и жизнени? Каквито наистина сте отвътре!

Всъщност е доста лесно: Да изглеждате по възможно най-добре поне отчасти е въпрос на добра грижа и на подсилване на естествените черти, които ще ви откроят от останалите, съветва здраве.bg. Така не само ще сте по-здрави, но и ще повишите самочувствието си.

Например една обикновена промяна в стойката може да подмлади външния ни вид с години, а същевременно да намали болките в гърба и врата. Ако вярвате, че сте готови да започнете истинска битка с възрастта, тогава първо приемете, че заслужавате всичко хубаво в живота, за което си мечтаете. След това пробвайте тези няколко лесни съвета. И съвсем скоро хората около вас ще започнат да ви питат какво се е случило, за да изглеждате така добре...

1. Седете изправени

Прегърбването не само не е секси, то причинява и болки в гърба. Психолозите знаят: хората, които седят изправени, се възприемат като по-млади, по-уверени и по-щастливи от онези, които се прегърбват, отпускат раменете си или стоят наклонени на една страна. Това ще ви накара и да се почувствате по-добре – правилната стойка предпазва от мускулни и ставни болки и помага да предотвратите главоболието като намалява напрягането на врата.

За да подобрите стойката си, започнете например курс по йога или пилатес. Упражненията ще укрепят мускулите в коремната област, таза и ниската част на гърба, което помага за изправената стойка. Когато се налага да седите дълго време, периодично ставайте, правете няколко крачки и се разтягайте – поне веднъж на всеки час. Опитайте и следното просто упражнение: дръжте и двата си крака стъпили на пода, рамената и брадичката отпуснати, ръцете върху бедрата. Бавно придърпайте раменете си назад и притиснете плешките си, пребройте до 5 и се отпуснете. Повторете това 3 или 4 пъти.

2. Повече секс!

Резултатите от любопитно изследване сочат, че двойките на по около 40, които правят секс редовно (2-3 пъти седмично), изглеждат с до 12 години по-млади в сравнение с останалите. Не става дума само за вътрешно усещане – според изследователите, лицата на сексуално активните двойки са с по-малко бръчки, кожата им е по-гладка и еластична. Учените обясняват този факт с действието на окситоцина – вещество, което намалява стреса. Известно е също, че сексът вечер помага за добрия сън.

3. Подсилете веждите си

Дайте на пинцетите малко почивка! Мозъкът асоциира дебелите, поддържани вежди с младостта. Когато веждите са тънки, те правят чертите на лицето по-невидими, т.е. добавят години и към най-младоликото излъчване. Запълнете редките участъци с тъмни сенки, за да усилите илюзията за гъстота. Нанесете сенките с измита и подсушена четка за грим и след това използвайте върховете на пръстите си, за да прелеете цветовете. Но не повдигайте височината на дъгата - вместо младежки вид това ще ви придаде сърдито изражение. Просто следвайте естествените очертания на веждата.

4. Направете си кичури

Правилният цвят не само прави косата да изглежда по-млада, но и откроява кожата на лицето. Боядисването на сивите коси е добър начин да придобиете по-младолик вид, но за още по-добър ефект добавете и няколко кичура един или два тона по-светли от останалото. Косата не само ще изглежда по-блестяща и здрава, но и ще прикрие промените по кожата, които възникват през 40-те и й придават блед матов цвят. Различните тонове на косъма отразяват светлина и така придават повече цвят на лицето.

5. Купете си нов сутиен

Гърдите провисват с възрастта - всички знаем това, но пък не е е нужно да си личи. При първите признаци за тази неприятна, но неизбежна промяна, си купете нов сутиен с незабележима подвижна подплата в чашките. Това ще ви помогне да върнете линията на гърдите там, където е била в по-младите години - между рамото и лакътя.

Но внимавайте в избора - прекалено отпуснатият сутиен или неправилно разположените презрамки могат да предизвикат болки в гърба, рамената и врата. Специалистите са забелязали, че жените, които се оплакват от този симптом, почти винаги изпитват облекчение, след като сменят сутиена.

6. Направете си маникюр

Ръцете най-лесно издават възрастта, но и тук може да се приложат някои трикове. Лакът за нокти и пръстените могат да отнемат вниманието на околните от знаците на остаряването каквито са например вените и петната. Интересно проучване, в което участниците е трябвало да определят възрастта на жените само на базата на снимки на ръцете им, дава ясни резултати в тази посока - 49% от участниците преценяват ръцете на жените по-млади, когато на ноктите има лак, а 52% правят същото, ако по ръцете има и бижутата.

7. Спрете цигарите!

Лицето на пушача може лесно да се различи от другите. Освен това цигарите наистина вредят на здравето – според статистиката то намалява живота на жените с 15 години. Специалистите дори използват термина “лице на пушач” – за лице, което е прекомерно набръчкано около очите и устата и кожата му има сивкав оттенък.

Никога не е късно да се откажете, дори ако сте дългогодишен пушач. А кожата се постепенно се възстановява - поне до някаква степен. Само с козметични процедури обаче може да премахнете линиите около очите и устата. За сметка на това здравият изглед на кожата ви бързо ще се възстанови.

8. Придайте блясък на зъбите си

По-бялата усмивка със сигурност ще накара хората да ви възприемат като по-млади. Подсъзнателно свързваме матовата усмивка с възрастта – емайлът се износва с времето и потъмнява зъбите ни. Бляскавата усмивка от друга страна създава впечатлението за добро здраве и младост. Най-малкото, което можете да направите, е да намалите употребата на продукти, които оставят петна по зъбите ми – кафе, червено вино, цигари.

За да върнете белотата на зъбите си, в домашни условия ползвайте съответна паста за зъби или друг избелващ продукт. Или попитайте зъболекаря си за други възможни варианти за избелване. И разбира се, мийте зъбите си редовно с четка и паста, чистете ги с конец – това е сигурен начин да се предпазите от появата на петна, а и понижава риска от периодонтални заболявания, които са основната причина за загубата на зъби.