Музей на играчката в ЦДГ "Слънчице"

Животът

29-01-2014, 08:51

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Играчките – символа на детството, съкровището на всяко дете, уникално средство за забавление, социално общуване, възпитание и обучение, международен език, на който говорят всички децата по света.

Социалната роля на играчките събра в екип 6 детски градини от България, Турция, Словения, Хърватия, Норвегия и Латвия в проект „Общия език на играчките" - CLOT, по програма „Учене през целия живот", секторна програма „Коменски".

Представители на ЦДГ №10 „Слънчице" участваха в работните срещи на партньорите в Турция и Хърватия.Рисунката на Петя Димитрова от ІV б група "Мики Маус" беше избрана от партньорите за лого на проекта в организирания конкурс за рисунки от шестте държави. Рисунката на Цветомила Василева от ІV а група "Мечо Пух", която също участва в конкурса, послужи като модел за изработване на кукла на проекта CLOT, която занесохме в Хърватия. Тя ще гостува на хърватските деца до следващата визита, която ще е през месец май 2014 г. в ЦДГ №10 „Слънчице" - град Добрич, казват от детската градина. Тогава ще бъде предадена на екипа от Турция и ще гостува на техните децата до визитата в Норвегия през септември 2014 г. CLOT ще пътува от държава в държава и ще носи посланията на децата. По време на последната визита в Турция CLOT ще отпътува за родното си място - при децата в от ЦДГ №10 „Слънчице" в град Добрич.

Разказите за пребиваването на куклата във всяка партньорска държава ще бъдат описани и издадени в книжка „Приключенията на КЛОТ".В работни ателиета деца, родители и учители изработиха играчки от природни и отпадъчни материали - коледен подарък за децата от Хърватия и Латвия и коледна кутия със специална играчка – автентична кукла на момиче от царевична шума за партньорите от Латвия .Сега, на дневен ред, е създаване „Клуб на играчката" във всички групи на ЦДГ№10 „Слънчице". Създадените клубове имат за цел да обединят интересите на деца, родители и учители за съвместна социално отговорна, творческа и изследователска дейност. Да създават реквизити и играчки от природни, отпадъчни материали и хартия за различни игри и да ги ползват по предназначение, да открият традиционни играчки от миналото и да овладеят начините за игра с тях.Изследователската дейност ще бъде насочена към издирване на стари, традиционни играчки от миналото, които ще бъдат подредени в музей на играчката. Всяка играчка трябва да бъде придружена с история – кой я е открил, за кой приблизителен период от време е характерна, как се играе с нея, какъв вид играчка /музикална,математическа , за развиване на логическо мислене ,сръчност и др./ Адресът, на който може да се изпращат или донесат играчки от миналото е: гр. Добрич, ул. „Даскал Димитър Попов"№1, ЦДГ№10 „Слънчице".

Създадените реални музеи на играчката от всеки партньор, ще имат общ виртуален формат, който може да бъде открит, след лична регистрация в платформата e-Twinning в раздел проекти с изписване името на проекта "Common Language Of Toys".