Район "Централен" с програма за около 1 милион лева

Мисия Пловдив

29-01-2014, 12:07

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Започват активна работа веднага след снега

Около 1 милион са нужни на район "Централен", за да изпълни плануваните проекти за 2014 година. Наличните средства от гаражни клетки обаче са едва 247 хиляди за тази година, затова администрацията ще разчита на допълнителна финансова помощ от Община Пловдив. Това съобщиха днес кметът на район "Централен" Райна Петрова и заместникът й инж. Тодор Пашов.

"Веднага след снеговалежа започваме активна работа", обеща Петрова.

Строителната програма на "Централен" ще започне с изграждането на кръговото кръстовище на Източната порта. "Имаме проект, който вече е минал през всички комисии и трябва да стартира изпълнението.”, каза кметът на района.  Ще бъдат направени паркинг за автобуси за туристите, които посещават Пловдив и Стария град, както и ще се изгради пешеходна зона. Отделените средства за този проект са 10 хиляди лева, които няма да са достатъчни, но очакванията са за помощ от Голяма община.

Планирани са и над 30 улици за подмяна на тротоари, които също ще се осъществят с финансовия гръб на община Пловдив. Приоритетните места са по Бетонния мост, където ще бъдат обособени и паркоместа, както и по ул. "Патриарх Евтимий" до магазин Битова техника.

Проекти има и за улиците „Леденика” и „Върховръх’, за които са нужни 410 хиляди лева за преасфалтиране. Само за „Балкан” пък са необходими 300.

През тази година в плана на „Централен” влизат и изграждането на 3 фитнеса на открито, 10 детски площадки, улица „Весела”, както и 2 кучешки площадки. Продължава проекта на градината на „Капитан Райчо” . Тя ще бъде изцяло довършена, като ще се изгради голяма площадка, а вече на място има засаден цял лабиринт с цветя.

През декември 2013-та и януари 2014-та са завършени строителните дейности на междублоковото пространство на „Христо Ботев” 150, където са изградени и паркоместа. Улиците  „Лясковец”, „Свищов” и „Асен Златарев” също са с нова пътна настилка. Три фонтана - дарение от ВиК, са поставени на детската площадка на ул. Кочо Честименски.Фонтаните ще заработят напролет. До един месец ще приключат ремонтните дейности и по „Брестовица”.

Райна Петрова сподели и за 4 разработени проекта, с които районът ще кандидатства по ПУДОС, всеки на стойност по 10 хиляди лева.