Мистерията на движещите се ковчези?

Тайната на Барбадоската гробница

На 9 август 1812 година смъквали ковчега на преподобния Томас Чейз, робовладелец от карибския остров Барбадос, по стъпалата на семейната гробница.

Когато отместили тежката плоча и светлината от лампата осветила вътрешността й, станало ясно, че се е случило нещо странно. Един от трите ковчега, които вече били положени тук, лежал настрани. Другият, който бил бебешки, лежал обърнат наопаки в един ъгъл.

Явно гробницата била осквернена. Странното било, че нямало и следа от насилствено проникване. Върнали ковчезите в първоначалното им положение и запечатали гробницата. Местното бяло население не се съмнявало, че виновни за случилото се са работниците негри. Томас Чейз бил жесток и безмилостен човек.

Всъщност последният ковчег, който бил положен в гробницата - само месец преди неговия - бил на дъщеря му Доркас Чейз, за която се носели слухове, че се е самоубила с глад заради жестокостта на баща си.
Минали четири години. На 25 септември 1816 година друг малък ковчег - този път на единадесетмесечния Самюъл Брустър Еймс - бил внесен в гробницата и отново я намерили в пълен безпорядък.
Някой бил преобърнал всички четири ковчега на пода, включително изключително тежкия и в оловна рамка на Томас Чейз, който осем души едва можели да повдигнат. Отново подредили ковчезите и запечатали гробницата.