Изложбата „Международна графика“ показват 10 творци в Бургас

Бургас Лайф

29-01-2014, 12:24

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 50 автори от цял свят в изложбата за модерно изкуство "Mixed up"

Творбите не са обвързани тематично. Пропити са изцяло с атмосферата на планината и са много различни от това, което сме свикнали да виждаме у нас, разказват организаторите

Творби на десет художници – графици от Европа и Азия ще изпълнят арт пространството в един от бургаските молове през февруари. Почитателите на изобразителното изкуство ще имат възможност да видят заключителната изложба „Международна графика“ за 2013 г. на автори от Обществото за съвременно изкуство. Над 40 отпечатъка, от първо до пето копие, ще бъдат подредени в галерията на Георги Андонов в търговско-развлекателния център и ще гостуват в Бургас до края на месец февруари.

Своите произведения, сътворени през миналото лято в Ливан, ще покажат: Фантим Самаа/Франция/, Рафик Мазжуп /Ливан/, Моник Чебли /Ливан/, Крис Антем /Обединено кралство/, Елена Монзо /Италия/, Изабел Розо/Франция/, Мишел Пелоай /Франция/, Жан Марк Наас/Ливан/, Добрин Вътев /България/ и домакинът – Георги Андонов.

От 1999 г. Обществото за съвременно изкуство разполага със собствена база в Ливан. В планината, на 2000 м надморска височина, в резерват с ливански кедри и сред множество християнски манастири се намират уединените ателиета, разположени в стари къщи от 18 век. Всяка година там гостуват различни художници и творят на определена тема. 2013 г. е била посветена на графиката. Сега цялата колекция на всички автори, посетили фондацията, се пренася в Бургас.

„Творбите не са обвързани тематично. Пропити са изцяло с атмосферата на планината и са много различни от това, което сме свикнали да виждаме у нас. Българската графика е детайлна, с подсилено използване на изразните средства. Това, което ще покажем в тази изложба, е много опростена графика, бих казал първична, изпълнена единствено с чувства“, коментира Георги Андонов.

Пет месеца след отварянето на галерията в мола може да се твърди, че тя се превърна в българския център на Обществото за съвременно изкуство. То успя да се вгради в културния  живот на Бургас, да създаде ядро около себе си, да привлече съмишленици, съгласни с идеите  на съвременното изкуство и начините на предлагането им в обществото. За тях изкуството не е само изобразително, то е многостранно.  Затова дружеството дава възможности за изява на млади автори в различни области на културата и така постепенно се превръща във фондация. През последната година са учредени намоницаии за дизайн, фотография, антики, за млад автор и др.

Желанието на Обществото за съвременно изкуство да бъде връзката между творците и потребителите на изящното е в синхрон с позициятана Mall Galleria Бургас като едно от средищата за култура в града. Просторната галерия, разположена на втория етаж в мола ежедневно е посещавана от десетки клиенти. Сега те ще имат редкия за Бургас шанс да опознаят най-новите течения и тенденци, които диктуват развитието на графиката. Оригинална графична творба ще могат да отнесат и в домовете си. Въпреки, че тук ще бъдат представени от първо до пето копие, цените на картините ще са с над 50% по-ниски от тези, на които се предлагат в Ливан или в страните от Западна Европа.

Изложбата „Международна графика“ ще бъде открита на 1 февруари в галерия Общество за съвременно изкуство Георги Андонов на първи етаж в мола.