Студоустойчивите кактуси в Ботаническата градина са покрити с лед

Мисия Добрич

29-01-2014, 14:39

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

След резкия спад в температурата и валежите от дъжд и сняг студоустойчивите кактуси в Университетската ботаническа градина в Балчик са покрити с лед и растенията сякаш са от течно стъкло, разказа директорът на парка Ина Манчева, цитирана от БТА.
По думите й в колекцията на открито са представени 64 вида, подвида и разновидности на екзотичните растения.
Студоустойчивите кактуси издържат до минус 20 градуса под нулата, казва директорът на парка, и градинарите се надяват да няма нанесени щети. Бодливите растения вече са преживявали подобен мраз на морския бряг, а тази зима минималната температура е достигнала "само" осем градуса под нулата.
Тежките обледенявания в последните дни накараха дърветата да стенат под напорите на ледения северен вятър, достигнал скорост 20 метра в секунда; два големи клона на дървета от вида Sophora japonica са повалени, разказа Ина Манчева. Директорът на парка допълни, че продължилата дълго "пролет" през декември и януари е подлъгала много цветя и храсти, които са разцъфтели.
Студеното време ще спре развитието на растенията, а когато активната вегетация се възобнови, ще се разбере дали има поражения, допълниха градинарите. В парка вече са разчистени падналите клони и засегнатите райони са обезопасени.