Близо 3 г. затвор получи водач за катастрофа със смърт

Крими

29-01-2014, 14:51

Снимка:

ОД МВР, архив

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Жена гине на място в зверска катастрофа, водачът с близо 3 промила алкохол (СНИМКИ)

Делото протече по съкратената процедура, с признаване на вина

Наказание 2,8 години затвор при първоначален общ режим на изтърпяване наложи Окръженият съд в Бургас на Филип Филипов.

Той бе признат за виновен в това, че на 04 юни м.г. около 00.40 часа, на първокласен път между гр. Айтос и гр. Карнобат,  в района пред бензиностанция “Шел" в Айтос, при управление на лек автомобил марка “Мерцедес", е допуснал ПТП, при което е починала возеща се на задната седалка 52-годишна жена. Катастрофата е станала по непредпазливост и заради загуба на контрол върху автомобила, а деянието е извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта - 2.57 промила на хиляда. Съдът оправда подсъдимия по повдигнатото му обвинение по чл. 21, ал.1 ЗДвП – „При избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава стойността на скоростта от 50 км./ч. за населено място", като се движил с превишена скорост от 90 км/ч.“.

Съдът лиши Филипов от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 5 години.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по молба на подсъдимия и след като той призна описаните в обвинителния акт факти. При приложението на този институт съдът е длъжен и намали първоначално определеното му наказание с 1/3.

Според обвинителния акт след като употребил алкохол подсъдимият пътувал с двама спътници от гр. Карнобат към гр. Айтос. Около 0,40 ч. в района на бензиностанцията, при навлизане в лек десен завой, Филипов, който шофирал със скорост 90 км в час, изгубил управление на автомобила. Колата завила на ляво, навлязла в насрещната лента и се ударила в мантинелата. След това автомобилът напуснал банкета, прохлузил се край дърво и се ударил с предната си част в отводнителна канавка. Започнало въртене на колата, при което пострадалата изпаднала от задното стъкло в канавката. Разследването е установило, че тя не е била обезопасена с предпазен колан. Представената по делото съдебно-медицинска експертиза показва, че е починала от получена при пътно-транспортното произшествие несъвместима с живота черепно-мозъчна травма.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Бургас.