Изследват за радон училища и детски градини в Пловдивско

Мисия Пловдив

29-01-2014, 15:19

Снимка:

Интернет

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Радонът води до повишен риск от рак на белите дробове

Проучване за определяне на концентрацията на радон в училищните сгради и детски градини стартира в Пловдивска област. То е организирано от Министерство на здравеопазването и Националния център по радиобиология и радиационна защита, съгласно европейска директива за защита на населението от въздействието на радон в сгради. Данните от проучването ще позволят да се вземат адекватни мерки за защита на населението от риск при дългосрочно облъчване от радон. Ще се разработва методика и на найна база ще се определя кои райони са с висок радонов риск.

Радонът е инертен газ и е естествен източник на йонизиращо лъчение. Той се съдържа в почвата и в скалите, върху които са построени сградите. Като инертен газ той може свободно да прониква в блоковете и къщите чрез дефекти във външната им обвивка или малки пукнатини в основата им. Облъчването с него води до повишен риск за развитие на рак на белите дробове. Радонът е втората, след тютюнопушенето, причина за възникване на такъв вид онкологични заболявания. Делът им вследствие на излагане на радон е от 3% до 14% в зависимост от концентрацията му. Той може да бъде във вашето мазе, приземен етаж или дори сграда.

Още миналата година правителството прие план да се направи представително национално проучване за нивата на радон в сгради. На база на него след това ще се създаде радонова карта на България. Целта е да се намали и предотврати риска за здравето на хората от високи концентрации на химичния елемент в сградите.