Асеновградско село бори крадците с пиратки

Животът

29-01-2014, 16:01

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Местните обстрелват всеки непознат, който мине покрай домовете им през нощта

Жителите на асеновградското село Кочево измислиха нов начин за борба с крадците - като ги обстрелват с пиратки.

Местните хвърлят пиратки по всеки непознат, който мине покрай домовете им през нощта, за да се предпазят от набезите на грабителите, съобщава Нова телевизия.

Гърмежите, които се носят из селото, са знак, че наоколо обикалят апаши.

Наскоро цялото село изтръпнало след като крадците влезли в къщата на 82-годишна жена. Завързали я за леглото и взели спестяванията ѝ - 1300 лева. След този случай роднините на жената я прибират в Пловдив.

Докато възрастните хора вътре спят, бандитите махат керемидите и влизат през покрива. 80-годишните Мария и Георги, които са трудно подвижни, не чули нищо. На сутринта открили фризера празен.

Старците нямат пари и живеят с малките си пенсии. Не могат да заделят дори за пиратки, с които да плашат крадците.

А те не се плашат и от охранителните системи. Въпреки че местният магазин е оборудван с аларма, апашите влизат вътре и задигат цигари за 600 лева. Докато охранителите дойдат, бандитите вече ги няма.

Заключените врати също не спират крадците. Те свалят цели огради, за да влизат и да обират. 50 от къщите в селото са напълно оглозгани. Полицейски патрул минава през селото само веднъж нощно време, защото същият обхожда още 12 населени места.

В село Кочево има над 250 къщи. Полицейският участък е на 5 километра - в Садово.

С този ресурс, с коийто разполага полицейският участък, това е най-доброто, което е възможно да се направи в момента. Има и друга една идея за поставяне на видеонаблюдение, на видео камери в населените места, казва кметът на селото Милко Хаджиев. Засега обаче идеята е само на хартия, защото пари за охранителни камери няма. Така за хората не остава нищо друго, освен пиратките, пише 24 часа.