42 месеца затвор за отвличане

Окръжен съд – Плевен постанови 3 години и 6 месеца затвор по дело за отвличане

Присъдата ще се изтърпява при първоначален строг режим. Трима бяха признати за виновни, други двама оправдани от всичките петима подсъдими. 

Съдът призна подсъдимият В.К. за виновен. На 17 февруари 2012 г. в плевенско село, заедно с подсъдимите Р.Б. и И.П., са отвлекли Ц.Д.
Със същата присъда В.К. е признат за виновен и за причинена средна телесна повреда на Г.И., изразяваща се в трайно затрудняване движението на лявата ръка. За това деяние подсъдимият получава 1 година и 6 месеца затвор при първоначален строг режим. След комулация на наказанията по двете обвинения, на В.К е наложено едно общо най-тежко наказание, а именно 3 години и 6 месеца затвор при първоначален строг режим. На същия подсъдим плевенският съд привежда в изпълнение и две предишни присъди от 2009 г., произнесени от съдилищата в Тетевен и Червен бряг. Така към присъдата за отвличане, се добавят още 2 години и 2 месеца допълнителен престой в затвора.
Другите двама подсъдими по делото - Р.Б. и И.П., са осъдени като съучастници съответно на 1 година и половина ефективно, като му се приспада времето на задържане, и на 1 година и половина условно.
Оправданите подсъдими по делото са с инициали М.П. и И.В.
Освен лишаване от свобода, магистратите постановиха тримата признати за виновни да заплатят и суми по предявени граждански искове. В.К. трябва да плати на гражданския ищец Г.И. сумата от 3 000 лв. обезщетение за причинените от отвличането неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 17 февруари 2012 г. до окончателното й изплащане. Разликата до предявените от ищеца 10 000 лв. е отхвърлена.
Тримата осъдени по делото трябва да заплатя солидарно и 8 000 лв. на гражданския ищец Ц.Д. за причинените неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на престъплението. Разликата в иска до 85 000 лв. е отхвърлена.
Присъдата на Окръжен съд-Плевен може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Велико Търново.