Преглед на вестниците в Добрич

Мисия Добрич

30-01-2014, 09:38

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

„Нова добруджанска трибуна” и "Добруджанска трибуна"

„Строителната програма на община Добричка за 2014 година е 5 499 808 лв.”, пише на първа страница вестник „Нова добруджанска трибуна”. Поместено е интервю със зам.-кмета „Финансово-стопански дейности” Дико Иванов за параметрите на проекта за бюджет – на какъв етап е подготовката му, основните моменти в него, съобразно Закона за държавния бюджет за тази година, какви проекти ще се изпълняват с европейско финансиране през тази година, предвижда ли се увеличение на местните данъци, размерът на планираните разходи и други. „Няма притеснения за пшеницата”, пише изданието. По мнението на селекционера проф. Николай Ценов в момента растенията са покой, а влагозапасеността е увеличена. Засега ситуацията е оптимистична. „Предстои мащабен ремонт на Общинския младежки център”, съобщава изданието. Община Добрич е подписала вчера в Министерството на образованието и науката договор за изпълнението на проект „Младежки център Добрич – Вашето утре“, финансиран от Програмата „Деца и младежи в риск“ по Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство. Договорът за безвъзмездна финансова помощ е на стойност 2 482 812 лв. Партньори по проекта са Читалище „Романо дром – 2002”, СОУ „Любен Каравелов” и СОУ „Димитър Талев”. Партньор от страната донор е Асоциацията на норвежките местни и регионални администрации. Продължителността на проекта е 28 месеца. Неговата основна цел е да бъдат привлечени и интегрирани в общността младежи на възраст между 15 и 29 години, младежи от семейства с нисък доход, с девиантно поведение, настанени в социални институции, младежи в риск от етническите малцинства, младежи в риск, живеещи в малки и отдалечени населени места, посредством включването им в дейностите на Младежки център Добрич.

„Зимата продължава да вилнее”, съобщава другият вестник „Добруджанска трибуна”. Продължителният снеговалеж в Добричка област вчера, придружен със силни пориви на вятъра, е довел до образуването на снежна покривка с дебелина 33 см, а на места снегонавяванията са достигнали до метър. Температурите през деня са се движили в диапазона от 0 градуса до -5 градуса по Целзий. Вятърът е бил от север, а скоростта му - 6 м/ сек. Преди обяд в районите на Каварна, Шабла и Балчик е валял и дъжд. 10 машини на пътно-поддържащата фирма са обработвали републиканската пътна мрежа в областта в началото на деня. Броят им в следобедните часове е достигнал 30. Настилките на републиканските пътища са останали заснежени. „Работодатели в Добричко бавят заплати за над 440 000 лв.”, съобщава печатното издание. Много случаи на неизплатени заплати в общ размер на 441 846 лв. са констатирали инспекторите по труда при проверките през миналата година. След тяхната намеса са издължени забавени заплати възлизащи на общо 480 230 лв. В тази сума влизат и неплатените трудови възнаграждения от предходната година. Това сочи отчетът за работата на Дирекция “Инспекция по труда” – Добрич за миналата година.
През 2013 г. трудовите надзорници са извършили 1382 проверки, по време на които са констатирани 5474 нарушения . Съставени са 241 акта и са издадени наказателни постановления за глоби на обща стойност 286 400 лв. „Студът постави на изпитание растенията в Ботаническата градина в Балчик”, съобщава всекидневникът. Проливен дъжд, последвала снежна буря, ниски температури и силен североизточен вятър са нанесли поражения в Ботаническата градина в Балчик. След дъждовете е последвал рязък спад в температурите, до 7 –10 °С под нулата, силен вятър, валежи от сняг и снегонавявания.

Прегледът на вестниците е на радио "Фокус".