Фирми в Пловдив бавят заплати, има 120 дела срещу "лоши" работодатели

Животът

30-01-2014, 19:00

Снимка:

интернет

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Масово печели работникът, "Подкрепа" събира сигнали

Ощетени служители са завели 120 дела за неизплатени заплати, съобщи за Plovdivutre.bg Атанас Кръстев – директор на КТ "Подкрепа" в града. Над 90% от заведените искове са приключили в полза на работника. Закъсненията на трудовите възнаграждения са от месец до няколко години. Най-много сигнали се получават от частния сектор. Малките фирми често изпадат в затруднения, заради лошата финансова обстановка в страната. Те често са принудени да прекратят дейност, да намалят заплатите или да ги забавят.

Не чакайте, а при най-малкото закъснение търсете правата си, съветват от "Подкрепа". Според Кръстев у нас хората се опасяват, че след подаден сигнал за забавяне на възнаграждение, може да се остане без работа и пари. С нарастването на безработицата нараства и страхът на хората.

От КТ "Подкрепа" предлагат решение на проблема с неизплатените заплати. Ако имате дори месец забавяне, веднага се обърнете към организацията. Специалистите първо ще потърсят  работодателя и ще изискат той писмено да потвърди изплащане в определен срок. Ако не бъде дадена сумата на работника до уречената дата, "Подкрепа" ще започне процедура по вземането чрез съдебен иск с помощта на документа, подписан от работодателя.

Синдикалисти пирпомнят, че съществува и така нареченият Фонд за гарантиране вземанията на работниците. Той е създаден през 2005 година, като в него постъпленията са от вноски от работодатели и фирми. До лятото на миналата година са събрани 215 633 207, a за обезщетения са разходени само 6 063 534 лв. Гаранционният фонд е за погасяване на заплатите при евентуален фалит на работодателя. Срокът, в който работниците могат да предявят исканията си, е 30 дни от обявяването на решението на съда за несъстоятелност на предприятието. Има случаи, в които служителите изпускат този срок и губят правата си, затова ръководството на фонда е предприело мярка при получаване на съдебното решение служебно да уведомява хората да се възползват от правата си.